Kino Meeting Point: Legendarni novinar Ed Vulliamy otvorio WARM Festival u Sarajevu

0
D.S.
Kino Meeting Point: Legendarni novinar Ed Vulliamy otvorio WARM Festival u Sarajevu
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Ed Vulliamy, novinar i pisac

U Sarajevu je večeras, 8. jula počeo WARM, jedan od najznačajnijih međunarodnih festivala o savremenim konfliktima.

Ove godine WARM Festival donosi niz fascinantnih izložbi, diskusija, filmova i gostovanja poznatih imena iz svijeta medija i umjetnosti.

"Deseti WARM Festival otvara se večeras, u fokusu je izvještavanje o Gazi i Ukrajini, ali bit će govora i o ostalim sukobima. WARM otvaramo govorom Ed Vulliamyja koji će postaviti ton Festivala, obratite pažnju na ono šta će reći. Insistirat će na tome da je Sarajevo uvijek bilo, a sad je posebno, mjesto na kojem niko neće nikoga ograničavati šta da kaže, a pogotovo kad su u pitanju konflikti.

Lijep gest bivšeg igrača Sarajeva: Gol posvetio žrtvama poplava u BiH

Lijep gest bivšeg igrača Sarajeva: Gol posvetio žrtvama poplava u BiH

Svjesni smo da je širom svijeta, čak i u onim nekim razvijenim demokratijama, sloboda govora vrlo upitna kategorija.

Imat ćemo nekoliko izložbi WARM Fondacije, dobre debate, značajna imena dolaze u Sarajevo zato što na nekim drugim mjestima ne mogu otvoreno da govore o nekim stvarima, a, WARM ostaje platforma na kojoj se otvoreno govori. Filmovi koje pokazujemo imaju svjetske premijere i nastali su u proteklih šest ili sedam mjeseci u Gazi i Ukrajini", rekao je direktor WARM Fondacije Damir Šagolj.

WARM festival u Sarajevu otvara poznati novinar i pisac Ed Vulliamy

WARM festival u Sarajevu otvara poznati novinar i pisac Ed Vulliamy

Šesto izdanje WARM Akademije bit će održano paralelno s WARM Festivalom u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

"Ovo je šesto izdanje WARM Akademije, imamo više od 40 učesnika iz cijele Evrope, a neki dolaze i iz Palestine. Akademija je počela jutros masterclass radionicom Damira Šagolja i Velibora Božovića. Čast mi je voditi Akademiju, učesnici su zainteresirani i otvoreno mogu govoriti o svemu šta se dešava u svijetu", kazala je Claudia Zini.

Ed Vulliamy, novinar i pisac
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Ed Vulliamy, novinar i pisac

Festival je u Kinu Meeting Point otvorio legendarni novinar i pisac Ed Vulliamy, poznat po izvještavanju o ratovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te otkrivanju koncentracionih logora 1992. godine.

Vulliamy je održao snažan govor i prisjetio se svog boravka u Bosni i Hercegovini početkom devedesetih kad je otkrio postojanje koncentracionih logora u Bosanskoj krajini, a zatim se osvrnuo na ratove u Ukrajini i Gazi.

Poznati velško-irski novinar i pisac nagrađen je višeminutnim aplauzom prisutnih u Kinu Meeting Point.

Nakon otvaranja prikazana je kolekcija kratkih filmova o Gazi The Ground Zero, te upriličen razgovor sa umjetničkom direktoricom projekta Layaly Badr. Projekat The Ground Zero pokrenuo je Rashid Masharawi, palestinski režiser porijeklom iz Gaze, nakon 7. oktobra 2023.

U narednim danima na Festivalu će također učestvovati svjetski poznati novinari i književnici, poput Amire Hass i Davida Rieffa, te će biti postavljene izložbe i promocije knjiga o Gazi i Ukrajini.

Značajna izložba koja će biti otvorena na WARM-u je i multimedijalna izložba fotografija MY HOME Samare Abu Elouf, palestinske foto novinarke koja izvještava iz Gaze za The New York Times, na Akademiji likovnih umjetnosti u 18 sati u četvrtak.

Program Festivala je dostupan na linku OVDJE.

Ulaz na sve događaje je besplatan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije