Svađa u Beogradu zbog Tita: Šapić želi skloniti njegov grob, Vulin sada brani - partizane

16
Radiosarajevo.ba
Svađa u Beogradu zbog Tita: Šapić želi skloniti njegov grob, Vulin sada brani - partizane

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je u ponedjeljak inicijativu za izmještanje groba jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita iz Muzeja Jugoslavije, te grobnice četvorice narodnih heroja s Kalemegdana, rekavši da "jednom zauvijek treba raščistiti s boljševizmom i komunizmom".

Šapić, bivši vaterpolski reprezentativac i jedan od vodećih ljudi vladajuće Srpske napredne stranke, na press konferenciji najavio je i da će u parku na Terazijskoj terasi u centru grada biti podignut spomenik četničkom zapovjedniku iz Drugog svjetskog rata Draži Mihailoviću, javljaju mediji u regiji.

"Treba jednom zauvijek raščistiti s boljševizmom i komunizmom, koji je bio poguban po srpski narod", istaknuo je Šapić, inače poznat i po svojim proruskim stajalištima.

Građani Mostara policiji prijavili sumnjivu trojicu: MUP ih locirao, u stanu našli automatske puške

Šapić je, premda govoreći na press konferenciji posvećenoj rebalansu gradskog budžeta koji je u minusu skoro 60 miliona eura, najavio da će se i lično zalagati da izmještanje Titovog groba bude dostojna ekshumacija, "a ne barbarski čin".

Josip Broz Tito, nekadašnji doživotni predsjednik SFR Jugoslavije, poslije smrti 1980. pokopan je u mauzoleju, nazvanom Kuća cvijeća, koja je danas dio Muzeja Jugoslavije, a njegovom pogrebu je, uz najviše počasti, nazočilo više od 200 delegacija iz cijelog svijeta, među kojima 33 predsjednika, 21 premijer, četiri kralja, pet prinčeva, te čelnici međunarodnih organizacija.

Zajednička grobnica četvorice narodnih heroja – Ive Lole Ribara, Đure Đakovića, Moše Pijade i Ivana Milutinovića, nalazi se u okviru povijesne tvrđave i gradskog parka Kalemegdan.

Najskuplji poklon koji je dobio Tito: Cijena će vas šokirati, a čuva se u muzeju

Šapić je novinarima rekao da je odluka o izmještanju "u nadležnosti Ministarstva kulture" jer je Kalemegdan pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao i Muzej Jugoslavije, ali da će "gradske vlasti učiniti sve da dođe do izmještanja grobnica".

"Ja lično i gradske službe ćemo, ako se to provede, učiniti sve da se obavi kvalitetna ekshumacija, ne na barbarski način, i da se jednom za svagda raskrsti s boljševizmom i komunizmom, koji je bio poguban po srpski narod. Bit ćemo spremni i da financiramo ekshumaciju", rekao je Šapić.

Za inicijativu da se u centru grada podigne spomenik Draži Mihailoviću, rekao je da je "on to zaslužio”.

"To je važno i zbog nacionalnog pomirenja", izjavio je Šapić, ustvrdivši da je Mihailović bio jedan od najodlikovanijih srpskih časnika i borac u svim ratovima koji je "postumno dobio najviša američka i francuska odličja”.

Šapić je i ranije najavio da će zatražiti da Kuća cvijeća i Muzej Jugoslavije postanu "muzej srpske povijesti", te da se Josip Broz Tito "vrati u Kumrovec".

Povodom izjave gradonačelnika Beograda da će podnijeti inicijativu da se Titov grob izmjesti, potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin je istaknuo da Srbija nije Ukrajina ili Litvanija, pa da ruši spomenike antifašistima i potire sve što je bilo prije generacije koja sada vlada.

"Ako Šapić misli da obilježi osamdeset godina od oslobođenja Beograda tako što će rušiti spomenike partizanima, onda izgleda nije razumio da su Beograd oslobodili partizani i Crvena armija i da to nije stvar političkih uvjerenja ili odnosa prema političkoj praksi Josipa Broza Tita, već je to neoboriva činjenica", naveo je Vulin.

On je napomenuo da su mnoge zemlje Afrike i Azije odbile da priznaju Kosovo, jer Srbiju smatraju nasljednikom SFR Jugoslavije, koju je, kakva god bila, vodio baš Tito, prenose mediji priopćenje iz Vulinovog kabineta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak