Titovi unuci: 'Ne može da nađe Dražin grob pa sad hoće da skloni dedu'

6
Radiosarajevo.ba
Titovi unuci: 'Ne može da nađe Dražin grob pa sad hoće da skloni dedu'
Foto: Printscreen / Josip Broz Tito i Jovanka

Nasljednici Josipa Broza Tita revoltirani su najavom Aleksandra Šapića, beogradskog gradonačelnika u tehničkom mandatu i kandidata Vučićevog SNS-a za tu poziciju na skorim lokalnim izborima, da će pokrenuti inicijativu za premještanje posmrtnih ostataka Josipa Broza iz Kuće cvijeća u Kumrovec te da će Muzej Jugoslavije postaje muzej srbijanske historije.

Takav čin smatraju anticivilizacijskim. Joška Broz prisjeća se kako je njihov djed bio značajan dio historije Srbije i Beograda.

"Nećemo mijenjati historiju kako neki to pokušavaju. Zašto bi se Kuća cvijeća selila? Ne može naći Dražin grob, pa sad hoće da sakrije mog djeda", rekao je Joška Broz.

Ovo su zemlje koje su glasale za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Ovo su zemlje koje su glasale za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Ocjenjuje da je to još jedan jeftin način skupljanja političkih bodova prije izbora.

"Niko me nije zvao osim novinara. Čuo sam za to na televiziji i da vam pravo kažem, ne mogu to više gledati. Ako nam takav bude gradonačelnik, trebamo se svi poubijati ili iseliti iz ovog grada", rekao je Broz.

Podsjeća da je Titova želja bila da bude pokopan na mjestu gdje se danas nalazi Kuća cvijeća.

Unuka i sin Josipa Broza Tita: Fotografije dobile hiljadu lajkova na društvenim mrežama

Unuka i sin Josipa Broza Tita: Fotografije dobile hiljadu lajkova na društvenim mrežama

"Sjećam se, 1979. godine smo on, general Nikola Ljubičić i ja stajali na terasi i gledali radove unutar kompleksa. Tada je Ljubičiću pokazao mjesto i rekao da želi tu biti pokopan", otkrio je unuk. Zlatica Broz ističe da je "ideja o premještanju Titova groba toliko anticivilizacijska i nekulturna, toliko degutantna da to ne može ni komentarisati".

Svetlana Broz tvrdi da je jako ponosna na duhovno nasljeđe svog djeda, antifašizam.

"Velika je šteta što je Beograd, moj rodni grad, tako duboko pao da ga vode ljudi koji imaju takav nedostatak svijesti, obrazovanja i intelektualnog kapaciteta pa tako nešto predlažu", izjavila je Zlatica Broz. Svetlana Broz bila je podosta žestoka u kritici, nazvala je to teškom sramotom za Beograd i Srbiju.

Unuk Josipa Broza Tita: "Djed mi je na samrti priznao svoju najveću grešku"

Unuk Josipa Broza Tita: "Djed mi je na samrti priznao svoju najveću grešku"

"Od početka raspada Jugoslavije stalno je neki dežurni 'ideolog' u Beogradu prijetio da će razbiti macolom nadgrobnu ploču, a Tita mrtvog izbaciti iz Srbije.

Moj se otac sav tresao kad mi je prepričavao razgovor s nepoznatim čovjekom koji ga je zvao telefonom iz Beča 1991. godine, a predstavio se kao Ivek Broz, navodno naš rođak i zamolio ga da prenese poruku da ga je Tuđman pozdravio te da nudi da Žarkovog oca prenesu iz Kuće cvijeća u Beogradu i sahrane uz sve državne i vojne počasti na Mirogoju. Žarko je ljutito odgovorio da dok je živ, njegov otac neće počivati u toj tvorevini", prenosi Nacional.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije