Najskuplji poklon koji je dobio Tito: Cijena će vas šokirati, a čuva se u muzeju

0
Radiosarajevo.ba
Najskuplji poklon koji je dobio Tito: Cijena će vas šokirati, a čuva se u muzeju
Foto: YouTube/Screenshot / Kamenčiće mu lično uručio Richard Nixon

Dugogodišnji predsjednik Jugoslavije, Josip Broz Tito, je tokom svoje vladavine bio ugledni gost u različitim državama, a često je dobivao i brojne poklone.

Danas se ti isti pokloni čuvaju se u Muzeju Jugoslavije u Beogradu, gdje posjetitelji mogu zaviriti u bogatu zbirku koja obuhvaća sve – od egzotičnih umjetničkih djela do dragocjenih ručno izrađenih predmeta.

No, među brojnim poklonima, jedan poklon posebno se izdvaja – četiri mala kamenčića s Mjeseca, donijeta od strane astronauta Neila Armstronga i Buzz Aldrina.

Iz Ambasade SAD za Radiosarajevo.ba o izmjeni nastavnog plana u RS: "Ugrožavanje stabilnosti u BiH"

Iz Ambasade SAD za Radiosarajevo.ba o izmjeni nastavnog plana u RS: "Ugrožavanje stabilnosti u BiH"

Ovi kamenčići, koji su stigli u ruke Josipa Broza Tita, danas su dio muzejske zbirke u Beogradu i predstavljaju iznimno vrijedan dio historije, piše Večernji List.

Prema riječima historičarke Nevene Kovačević, koja je ovu priču podijelila na Instagram stranici, ovi kamenčići imaju procijenjenu vrijednost od nevjerojatnih 500.000 dolara (oko 1000000 KM), kako je utvrdila NASA.

Ruši se Titov hotel: Bio je sinonim za luksuz i prestiž, a danas je neprepoznatljiv

Ruši se Titov hotel: Bio je sinonim za luksuz i prestiž, a danas je neprepoznatljiv

Kamenčići su Jugoslaviji darovani 1970. godine kao poseban poklon od tadašnjeg predsjednika SAD-a, Richarda Nixona.

"Prije nego što su kamenčići stigli u Jugoslaviju, nju su posetili astronauti koji su bili na mjesecu što je bila velika čast. Trojica astronauta su od Tita dobili Orden Jugoslovenske zvijezde s lentom, a potom su se provozali otvorenim autom centrom Beograda. Tim povodom je u Beogradu bilo veliko slavlje i mnogo ljudi je izašlo na ulice da vidi ovo dešavanje. Nikson je naredne godine poslao kamenje u Jugoslaviju. Pored kamenja od ogromne vrijednosti, astronauti su donijeli zastavu FNRJ koja je putovala sa njima na Mjesec i vratila se. To što je Nixon narodu Jugoslavije poklonio kamenčiće s Mjeseca, a trojica astronauta posjetila Jugoslaviju, jedinu komunističku zemlju na njihovoj ruti, govori o jedinstvenoj poziciji koju je Jugoslavija imala u toku Hladnog rata", navela je Nevena Kovačević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije