Sarajevski ćevap zaštićen kao autohtoni bh. brend: "Želimo s ponosom čuvati ono što je naše"

17
FENA

Nakon okončanja procedure zaštite sarajevskog ćevapa kao proizvoda sa oznakom geografskog porijekla, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić najavila je zaštitu i sarajevskog somuna, koji je neodvojiv od ćevapa.

Osim somuna, na spisku su i drugi proizvodi, a Karić je na konferenciji za medije kazala da je cilj zaštiti što više brendova.

"Želimo s ponosom čuvati ono što je naše", istaknula je gradonačelnica te podsjetila da je proces zaštite ćevapa trajao dvije godine.

Višković provocira američku administraciju: 'Pa-pa, gud baj, doći će normalni umjesto vas'

Navela je da je mnogo sarajevskih proizvodima koji zaslužuju poštovanje, ali da je gastronomija među prvima jer privlači brojne goste i turiste.

Direktorica misije USAID-a u BiH Courtney Chubb je kazala da je sarajevski ćevap ukusan, ali da je prije svega ključni segment gastronomske i turističke ponude Sarajeva.

Benjamina Karić objavila lijepe vijesti: 'Naši, najbolji, jedinstveni, sarajevski - ćevapi!'

"Nijedno putovanje u Sarajevo nije potpuno bez uživanja u ovoj lokalnoj delikatesi", rekla je Courtney.

Dodala je da USAID putem turizma, jednog od svojih vodećih projekata, pomaže bh. proizvođačima da zaštite svoje proizvode kao kulturno naslijeđe.

Istaknula je da oznaka geografskog porijekla sarajevski ćevap prepoznaje kao jedinstven proizvod koji se ne može dobiti nigdje u svijetu te štiti domaće recepte, sastojke i način pripreme.

Direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine Džemil Hajrić je istakao da je proces zaštite trajao dvije godine, a da je ćevap osmi proizvod koji je prošao proceduru.

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Direktorica USAID misije u BiH Courtney Chubb

"Jedan je od najznačajnijih proizvoda koji ima potencijal za promociju čitave BiH", rekao je Hajrić.

Također, poručio je da će oznaka, pogotovo kada se zašititi za područje EU, spriječiti zlouporabe i pomoći sarajevskim ćevabdžijama da više proizvode i izvoze svoje ćevape.

Za građane građane i goste Sarajeva večeras će biti odrganizirana degustacija ćevapa, a u ovoj manifestaciji učestvovat će članice Udruženja sarajevskih ćevabdžija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak