Angela Merkel ne odustaje od Balkana

Radiosarajevo.ba
Angela Merkel ne odustaje od Balkana

Izjava njemačke kancelarke Angele Merkel, kako prenosi europsko izdanje portala Politiko, predstavlja još jednu potvrdu posvećenosti Berlina proširenju Europske unije, što je nepopularna ideja među nekim članicama EU i mnogim biračima u zapadnoj Europi.

Merkel je govorila u Mađarskoj, na obilježavanju 30. godišnjice takozvanog "Paneuropskog piknika" - simboličnog događaja koji je doveo do masovnog egzodusa stanovnika Istočne Njemačke na Zapad, konačnog pada Željezne zavjese i približavanja zapadne i istočne Europe.

Međutim, kancelarka je naglasila da europsko jedinstvo neće biti zaokruženo dok se cijeli zapadni Balkan ne pridruži Europskoj uniji.

"Ako posmatrate stvari geostrateški i takođe pogledate mapu, vidjećete da će Europa biti istinski ujedinjena samo sa državama zapadnog Balkana", rekla je Merkel novinarima u mađarskom gradu Šopronu, prenosi Glas Amerike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak