Pokrenuta istraga: Ko je izveo hakarski napad na Integrisani zdravstveni informacioni sistem RS?

1
Radiosarajevo.ba
Pokrenuta istraga: Ko je izveo hakarski napad na Integrisani zdravstveni informacioni sistem RS?

Nakon što su hakeri napali Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS), Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) je pokrenuo istragu.

"Policijska uprava Banja Luka i Jedinica za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS zaprimili su 31. decembra 2023. prijavu odgovornog lica u Fondu zdravstvenog osiguranja RS da nije moguće pristupiti Integrisanom zdravstvenom informacionom sistemu Fonda zdravstvenog osiguranja RS, te su izašli na mjesto događaja i izvršili uviđaj kojim je utvrđeno da se radi o 'ransomware' napadu", naveli su iz MUP-a RS.

O događaju je, kako dodaju, obaviješten dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banja Luka koja se izjasnila da se radi o krivičnom djelu izrada i unošenje kompjuterskih virusa, u sticaju sa krivičnim djelom iznuda.

Kćerka hrabrog rudara Asima Šehanovića: "Ispraćala sam ga, pa se okretala uvijek, da ga zapamtim"

"Policijski službenici Jedinice za visokotehnološki kriminalitet preduzimaju dalje mjere i radnje u okviru ove istrage, te će sa u vezi sa tim obratiti i Europolu za razmjenu operativnih informacija i iskustava", navode iz MUP-a RS, prenose Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak