Zvizdić o Dodikovim izjavama: BiH nije 'sastavljena država', pročitajte odluku Ustavnog suda

21
Radiosarajevo.ba
Zvizdić o Dodikovim izjavama: BiH nije 'sastavljena država', pročitajte odluku Ustavnog suda

Predsjednik manjeg bh. entiteta RS Milorad Dodik ne smiruje se posljednjih dana i ne prestaje govoriti o tzv. "mirnom razdruživanju". Jednom prilikom je tako izjavio: "Kako smo se sastavili, tako se možemo i rastaviti". 

Povodom toga reagovao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić koji je kazao da u vezi sa novom Dodikovom separatističkom i logoreičnom izjavom dovoljno je pročitati odluku Ustavnog suda BiH po apelaciji Zvizdića kojom se ukida termin "zajedničke institucije".

"Ustavni sud je tada potvrdio da su entiteti samo administrativno-teritorijalne jedinice u sastavu BiH i da BiH nije 'sastavljena država', nego međunarodno priznata država sa svojim državnim kontinuitetom, teritorijalnim integritetom, suverenitetom, političkom neovisnošću i međunarodnopravnim subjektivitetom", pojasnio je Zvizdić. 

Šest osoba povrijeđeno u saobraćajnoj nesreći na M-17

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je na 144. plenarnoj sjednici održanoj jučer, 30. maja, odlučio da RS ne može upravljati državnom imovinom prema svojim odlukama. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak