Trojka će inicirati izmjene zakonskih propisa: Hitno ukinuti liste čekanja za onkološke pacijente

8
Radiosarajevo.ba
Trojka će inicirati izmjene zakonskih propisa: Hitno ukinuti liste čekanja za onkološke pacijente

Zastupnici Trojke (SDP BiH, Narod i Pravda i Naša stranka) u Parlamentu Federacije BiH pokrenut će hitne izmjene zakonskih propisa kako bi se riješio problem sa listama čekanja za onkološke pacijente u Federaciji BiH.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Trenutni zakonski okvir i propisane norme koje se ne provode preko 20 godina, a što za posljedicu ima nedostatno finansiranje Fonda solidarnosti, nesumnjiv su pokazatelj da su izmjene potrebne i hitne. Kantoni trenutno nisu u mogućnosti da preuzmu aktivniju ulogu u rješavanju finansiranja najtežih oboljenja, a posebno problema sa listama čekanja za onokološke pacijente u Federaciji BiH.

Historijski muzej BiH će za vrijeme SSF-a biti otvoren do ponoći, predstavljene brojne izložbe

Hitnim izmjenama zakonskih propisa koji reguliraju ovu oblast omogućit će se da i sami kantoni, odnosno kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja, uzmu aktivnije učešće u potpunom rješavanju ovog problema. Upravo su kantoni i kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja, u skladu sa ustavnim uređenjem FBiH, ključne institucije u sistemu zdravstvene zaštite u FBiH, a sredstva koja prikupljaju su sredstva koja su namijenjena za zdravstvenu zaštitu, ali je potrebno omogućiti njihovu prohodnost.

Postojanje listi čekanja za onkološke pacijente je neprihvatljivo i smatramo da je jedino pravedno rješenje potpuno ukidanje listi čekanja. Duboko vjerujemo, kako je to bilo i u nekim ranijim slučajevima, da će svi zastupnici u Parlamentu Federacije BiH pokazati odgovornost i podržati navedene izmjene. Ljudski životi moraju biti iznad politike i bilo kojih stranačkih interesa i vjerujemo da će i ovaj put biti tako. Istovremeno, pozivamo i ministra zdravstva FBiH Nediljka Rimca da se aktivnije uključi u rješavanje ovog problema koji je primarno u njegovoj nadležnosti. Zakonska obaveza je da se lista lijekova Fonda solidarnosti ažurira dva puta godišnje. Nažalost, posljednje ažuriranje je urađeno 2019. i zbog te neažurnosti trpe sami pacijenti.

Onkološki pacijenti, pitamo vas: Kako dolazite do citostatika u FBiH?

Istovremeno, Skupština Kantona Sarajevo će paralelno sa ovim procesom, početkom septembra, održati hitnu sjednicu na kojoj će naložiti Zavodu zdravstvenog osiguranja KS da se kreira poseban program za finansiranje lijekova koji nisu dio trenutne liste, a neophodni su za onkološke pacijente sa područja Kantona Sarajevo. Hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo u kojoj stranke Trojke čine većinu, bit će, nadamo se, održana početkom septembra.

Osim poziva svim zastupnicima u Parlamentu FBiH da izmjene i dopune zakonskih propisa zajednički podržimo, pozivamo i sve druge kantone u FBiH da već sada planiraju održavanje hitnih sjednica početkom septembra. Zajedničkim naporima različitih nivoa vlasti vjerujemo da liste čekanja za onkološke pacijente mogu biti ukinute već narednog mjeseca.

Dodatno, Vlada FBiH će za 2025. godinu planirati izdvajanje značajnijih budžetskih sredstava za liječenje onkoloških pacijenata. Uz uključivanje kantona, to bi bio put da liste čekanja za onkološke pacijente postanu prošlost bez odlaganja", saopćila je Trojka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak