Upućen apel Federalnoj vladi: ZZOR FBiH ugrožava pružanje zdravstvenih usluga povratnicima u RS

0
Radiosarajevo.ba
Upućen apel Federalnoj vladi: ZZOR FBiH ugrožava pružanje zdravstvenih usluga povratnicima u RS
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Vlada FBiH

Javna zdravstvena ustanova Univerzitetski klinički centar Tuzla upućuje hitan apel Vladi Federacije Bosne i Hercegovine da obezbijedi potrebna finansijska sredstva za liječenje povratnika iz FBiH u općine RS.

Ovaj apel dolazi uslijed nedostatka propisanih sredstava potrebnih za kontinuirano pružanje zdravstvenih usluga povratnicima, koje su trenutno u ozbiljnoj opasnosti od prekida.

Primjenom Odluke o ostvarivanju prava iz bolničke zdravstvene zaštite povratnika iz FBiH u općine RS-a u zdravstvenim ustanovama u FBiH, koju je donijela Vlada FBiH i Uputstvom o načinu ostvarivanja bolničke zdravstvene zaštite povratnika iz FBiH u RS, omogućeno je povratnicima da ostvaruju svoja prava na bolničku zdravstvenu zaštitu u zdravstvenim ustanovama u FBiH. Prema ovom dokumentu, povratnici iz FBiH u RS mogu se liječiti u JZU UKC Tuzla, koja je vodeća ustanova koja pruža ove usluge jer je najveći broj povratnika u RS naklonjem Tuzlanskom kantonu.

Utakmice 2. kola Premijer lige BiH će početi minutom šutnje u čast Dženana Uščuplića

Utakmice 2. kola Premijer lige BiH će početi minutom šutnje u čast Dženana Uščuplića

Iz godine u godinu, broj i vrijednost pruženih usluga povratnicima značajno se povećava, dok se odobrena novčana sredstva smanjuju.

Podsjećanja radi, Vlada FBiH u prošloj godini u Fond solidarnosti uplatila je samo 25 posto od zakonom propisanog iznosa.

Onkološki pacijenti, pitamo vas: Kako dolazite do citostatika u FBiH?

Onkološki pacijenti, pitamo vas: Kako dolazite do citostatika u FBiH?

Liječenje povratnika iz FBiH u općine RS-a finansira se iz transfera Budžeta FBiH - Federalno Ministarstvo zdravstva posredstvom ZZOiRFBiH sa kojim JZU UKC ima zaključen Ugovor.

Odobrena - ugovorena novčana sredstva za pomenutu namjenu za 2024. godinu iznose 1.550.000,00 KM.

U UKC Tuzla za period 01.01. - 31.07.2024. godine vrijednost pruženih zdravstvenih usluga povratnicima u RS i apliciranje citostatika prema povratnicima iznosi 1.647.709,77 KM.

Dakle, za navedeni period utrošeno je više novčanih sredstava u odnosu na odobreno za iznos od 97.709,77 KM.

Lijepe vijesti: Vlada TK izdvojila 400.000 KM za nabavku opreme UKC-a Tuzla

Lijepe vijesti: Vlada TK izdvojila 400.000 KM za nabavku opreme UKC-a Tuzla

Osim što je prekršen zakon uplatom manjeg iznosa od propisanog, zbog nedostatka sredstava na računima Fonda solidarnosti formirane su famozne liste čekanja na kojima se nalazi najviše onkoloških pacijenata.

Kako bi se održao kontinuitet pružanja usluga (propisano Zakonom o zdravstvenoj zaštiti Sl. novine FBiH br. 46/2010 i 75/2013) neophodna su finansijska sredstva u iznosu od 1.000.000,00 KM do kraja godine.

JZU UKC Tuzla, kao neprofitna ustanova, apeluje na Vladu FBiH da "HITNO" reaguje u skladu sa zakonski preuzetim obavezama.

JZU UKC TUZLA upućuje alarm svim nadležnim institucijama radi rješavanja nastale situacije.

U nadi da će navedeni propusti u finansiranju pružanja zdravstvenih usluga za povratnike u RS biti riješeni, JZU UKC Tuzla će nastaviti pružati usluge povratnicima, a sve u cilju opšte društvene brige za njihovo zdravlje.

Podsjećamo da je zbog nedostatka novčanih sredstava JZU UKC Tuzla dana 20.07.2024. godine uputio obavijest "HITNO" prema Vladi FBiH (donosiocu Odluke), Federalnom ministarstvu zdravstva, Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Kantonalnom ministarstvu zdravstva TK i ZZOiRFBIH Sarajevo, u kojem je nadležne upoznala o problemu, sa zahtjevom hitnog objezbjeđenja novčanih sredstava i zahtjevom za smjernice za dalje postupanje.

JZU UKC Tuzla do danas nije dobio odgovor ni od jedne nadležne institucije.

Pružanje zdravstvenih usluga za povratnike nije samo zakonska obaveza, već i moralna dužnost prema ljudima koji su se vratili u svoje domove nakon godina izgnanstva. Neuspjeh u osiguravanju potrebnih sredstava za njihove zdravstvene usluge bi imao ozbiljne posljedice po njihovo zdravlje.

Stoga, još jednom apeluju na nadležne institucije da prepoznaju hitnost situacije i osiguraju dodatna sredstva kako bi se omogućio nesmetan nastavak liječenja povratnika u općinama RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije