Onkološki pacijenti, pitamo vas: Kako dolazite do citostatika u FBiH?

0
Radiosarajevo.ba
Onkološki pacijenti, pitamo vas: Kako dolazite do citostatika u FBiH?
Foto: Thinkstock / Ilustracija / Onkološki pacijenti

Pozivamo vas da nam pošaljete i foto ili video dokaze problema s kojima se suočavate prilikom nabavke citostatika, kao i druge informacije za koje smatrate da mogu biti od koristi. Ističemo da će podaci biti korišteni isključivo u svrhu našeg istraživanja, te da neće biti podijeljeni sa trećim stranama.

U cilju istraživanja koje može pomoći pozitivnim promjenama, a uz mišljenja kompetentnih stručnjaka, portal Radiosarajevo.ba poziva onkološke pacijente i članove njihovih porodica da podijele svoje stavove i iskustva o ovom ključnom pitanju i da zajedno budemo zagovarači promjena!

Onkološki pacijenti iz Federacije Bosne i Hercegovine već dugo se suočavaju s problemom nabavke lijekova. Kada nestane citostatika u kliničkim centrima, oni koji imaju novca lijekove kupuju u privatnim apotekama, a nerijetko se isti nabavljaju i van granica naše zemlje.

Cijene citostatika i troškovi liječenja često su previsoki za budžet građanki i građana i tu se postavlja pitanje - kako onkološki pacijenti dolaze do citostatika u FBiH?

S ozbirom na to da ispovijesti onkoloških pacijenta koji čekaju na lijek zvuče zaista zastrašujuće, odlučili smo se obratiti onima koji već imaju iskustvo nabavke citostatika, pozivajući ih da s nama podijele svoja iskustva.

Na primjer, interesuje nas koliko često pacijentice i pacijenti imaju problem s nedostatkom adekvatne terapije, kako nedostatak citostatika utječe na liječenje i koliko dugo čekaju na lijek.

Voljeli bismo saznati i jeste li bili primorani kupovati citostatike na crnom tržištu ili u privatnim apotekama/inostranstvu zbog nestašice kao i informaciju u kojoj mjeri vam je refundirana kupovina lijeka? Cijena citostatika je važan faktor prilikom nabavke jer pacijenti nerijetko do lijeka dolaze samo ukoliko imaju novca.

Također, zanima nas i koliko ste zadovoljni komunikacijom bolnica u vezi s nestašicama citostatika i jeste li dobili bilo kakvu podršku ili alternativne lijekove od bolnica kada nije bilo citostatika? Vaše iskustvo nam je od velikog značaja za priču. Molimo vas da nam ostavite svoje kontakt podatke kako bi vas novinari mogli kontaktirati naknadno i što vjernije predstaviti probleme nabavke citostatika.

Osim toga, želimo čuti postoji li nešto drugo što biste željeli podijeliti o temi nedostatka citostatika u FBiH.

Ispod ćete pronaći i kraći upitnik, koji vas molimo da popunite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije