Naša stranka: Prema procjenama 1.500 onkoloških pacijenata je na listi čekanja. Šta radi ministar?

8
Radiosarajevo.ba
Naša stranka: Prema procjenama 1.500 onkoloških pacijenata je na listi čekanja. Šta radi ministar?
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Mirsad Čamdžić

Klub Naše stranke odlučio je da na današnjoj 13. sjednici Predstavničkog doma Parlamenata Federacije Bosne i Hercegovine javno promoviše jedan od najvećih zdravstvenih problema u BiH koji se odnosi na nedostatak citostatika.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH iz Naše stranke Mirsad Čamdžić na vanrednoj pres konferenciji kazao je da je zdavstvo u FBiH na vrlo niskim granama, te da na ovaj način žele obavijestiti javnost o nezadovoljstvu te stranke radom Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH.

"Tema mog obraćanja na sjednici bila je onkološka bolest kao najveći javno zdravstvani problem u našoj zemlji. Moram naglasiti da je civilizacijska sramota da onkološki pacjenti budu na listi čekanja. Prema procjenama 1.500 onkoloških pacijenata je na listi čekanja, dani su im u pitanju, a sve ove dane ministar se ne pojavljuje, od njega ni traga ni glasa. I dok pacijeniti nisu adekvatno tretirani o novim inovativnim terapijama ovdje nema nikave riječi. Napominjem da je među osam zdravstvanih prioriteta Evropske komisije i borba protiv malignih bolesti. Ovo je samo jedan segment važnosti i alarmantnosti", kazao je Čamdžić.

Obilježena 32. godišnjica zločina u Keratermu: U samo jednoj noći ubijeno oko 200 logoraša

Obilježena 32. godišnjica zločina u Keratermu: U samo jednoj noći ubijeno oko 200 logoraša

Njegove kolege iz Naše stranke također su govorile o zdravstvu, Damir Nikšić o izmjeni Zakona o lijekovima, Amir Purić o transplantaciji, donorstvu i promociji donorstva, a pitanja o ovim temema su postavili i zastupnici Marko Cvitanović i Mirjana Marinković-Lepić.  

Damir Nikšić je kazao da je danas predao inicijativu i zahtijev da se uradi novi zakon, nacrt o izmjenama i dopunama Zakona o lijekovima, te naglasio da je to "prioritet nad prioritetima da bi izašli iz ovog problema".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije