Iz KCUS-a potvrdili: Nedostaju lijekovi za onkološke pacijente

1
Radiosarajevo.ba
Iz KCUS-a potvrdili: Nedostaju lijekovi za onkološke pacijente
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / KCUS

Na Klinici za onkologiju KCUS-a zbrinjavaju se najteži onkološki bolesnici s područja Federacije Bosne i Hercegovine, za čije liječenje se primjenjuju savremeni onkološki protokoli koji zahtijevaju savremene i skupe lijekove – citostatike.

"Nažalost, trenutno smo suočeni s problemom nedostataka određenih lijekova, uslijed čega privremeno nismo u mogućnosti pružiti kontinuiranu terapiju onkološkim pacijentima, ali KCUS radi sve što je u našoj moći da se taj problem riješi. Napominjemo da KCUS ne nabavlja citostatike nego je nabavka i plaćanje ovih, najčešće izuzetno skupih i rijetkih lijekova, u nadležnosti Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH", saopćeno je danas, 4. aprila, iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Kako su istakli, Klinička apoteka KCUS-a na osnovu zahtjeva klinika koje apliciraju onkološke lijekove dostavlja potrebe za citostaticima ZZORFBIH, u čijoj nadležnosti je sama nabavka citostatika: "ZZORFBIH nakon provedene procedure javne nabavke vrši kontinuiranu nabavku na osnovu potpisanih Ugovora sa dobavljačima. Proizvođači i dobavljači citostatika često na globalnom tržištu imaju nedostatak lijekova, te samim tim i kasni isporuka u FBiH, a posljedično i u KCUS."

Ministar Isak pružio podršku Emeli Mujanović: 'Znanje se cijeni na osnovu sposobnosti'

Ministar Isak pružio podršku Emeli Mujanović: 'Znanje se cijeni na osnovu sposobnosti'

Iz svega navedenog, poručili su, se vidi da je nedostatak citostatika hronični višeslojni problem.

"Klinički centar Univerziteta u Sarajevu uvijek poduzima sve aktivnosti u okviru svojih dužnosti i obaveza, poštujući zadate rokove, kako ni u jednom trenutku ne bi došlo do nestašice lijekova. Shodno zakonskim i važećim propisima očekujemo isporuku neophodnih lijekova, te smo uvjereni da u ZZORFBIH imaju opravdan razlog za nedostatak citostatika, kao i da čine maksimalne napore da u što skorijem vremenskom roku nabave sve potrebne lijekove i citostatike.

Onkološki pacijenti iz FBiH se suočavaju sa problemom nabavke lijekova

Onkološki pacijenti iz FBiH se suočavaju sa problemom nabavke lijekova

Trenutno bilježimo nedostatak sljedećih citostatika:

  • Metotreksat amp.
  • Alimta amp.
  • Irinotekan amp.
  • BCG amp. i
  • Taksol amp.

KCUS je poduzeo sve u okviru svojih nadležnosti kako bismo što prije prevazišli postojeće poteškoće. Nažalost, naše mogućnosti su ograničene jer smo samo dio karike zdravstvenog sistema. Želimo naglasiti i da se uporedo vode pregovori i stručne konsultacije vezano za probleme zdravstvenog sistema, posebno problemi nabavke lijekova i citostatika, kako bismo to sistemski riješili", navode iz KCUS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije