KCUS o lijekovima za onkološke pacijente: 'Nedostatak citostatika je evidentan, a bit će mnogo gore'

1
Radiosarajevo.ba
KCUS o lijekovima za onkološke pacijente: 'Nedostatak citostatika je evidentan, a bit će mnogo gore'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / KCUS / Ilustracija

"U cilju zaštite ugleda Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i našeg osoblja, te istinitog informisanja obavještavamo javnost o iznimno bitnim činjenicama u vezi sa nedostatakom citostatika neophodnih za liječenje onkoloških pacijenata", poručuju sa KCUS-a.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu zaprimio je internu zabilješku Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH (ZZOiR) sa sastanka Grupe za praćenje realizacije zaključenih ugovora vezanih za lijekove koji se finansiraju od strane ZZOiR, održanog 15. februara 2023.godine, na osnovu koje se objektivno konstatuje da prijeteća deficitarnost lijekova može dovesti do ozbiljnog poremećaja u optimalnom tretmanu onkoloških pacijenata.

I ranije je KCUS obavještavao javnost da ZZOiR FBiH ne dostavlja potrebne citostatike za liječenje onkoloških pacijenata u KCUS.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

"Obavještavamo javnost da je nedostatak citostatika evidentan i da traje relativno dugo, a da citostatike može nabavljati isključivo Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH – ZZOiR FBiH", poručuju iz KCUS-a.

"Klinički centar Univerziteta u Sarajevu u potpunosti razumije strahove i poteškoće onkoloških bolesnika i njihovih porodica, te ih molimo da se za sve nejasnoće i nedostatak citostatika obraćaju direktno ZZOiR FBiH, jer su oni jedina ustanova ovlaštena i nadležna za nabavku istih," navode u svom saopćenju.

Vlada FBiH donijela odluku o finansijskoj konsolidaciji: KCUS dobija 10, a SKB Mostar 20 miliona KM

Vlada FBiH donijela odluku o finansijskoj konsolidaciji: KCUS dobija 10, a SKB Mostar 20 miliona KM

"Bez obzira na činjenicu da smo u KCUS-u napravili Dnevnu onkološku bolnicu, da radimo u više smjena kako bismo onkološkim bolesnicima pružili adekvatnu i neophodnu uslugu, ZZOiR FBiH već duži vremenski period ne isporučuje neophodne citostatike čime nas onemogućava u našem radu i liječenju onkoloških bolesnika," objašnjavaju u saopćenju sa KCUS-a,

"Suosjećajući sa našim pacijentima i želeći da im pružimo punu uslugu smatramo da je neophodno da znaju da su nam u ovakvim slučajevima "vezane ruke" i usprkos stručnoj spremnosti i dobroj volji. Iznimno smo zabrinuti saznanjem da će situacija sa nabavkom citostatika od strane ZZOiR FBiH biti još lošija nego do sada," navode na kraju svog saopćenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije