KCUS: Za nedostatak citostatika u našoj bolnici odgovoran je FZZOiR

Radiosarajevo.ba
KCUS: Za nedostatak citostatika u našoj bolnici odgovoran je FZZOiR
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Pojedini citostatici za onkološke pacijente oboljele od karcinoma, a koje nabavlja Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, nedostaju na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Zbog toga 30 pacijenata oboljelih od karcinoma ne mogu primiti terapiju na Klinici za onkologiju.

"KCUS nema uticaja na kupovinu citostatika. Nabavka i finansiranje lijekova s Liste lijekova Fonda solidarnosti, na kojoj se nalaze i oni za liječenje malignih bolesti, u nadležnosti je Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Dakle, FZZOiR provodi postupke javnih nabavki za citostatike, pa ih nakon nabavke dostavlja Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, koji samo aplicira te citostatike bolesnicima", saopćeno je iz KCUS-a.

Prema riječima prof.dr. Semira Bešlije, šefa Klinike za onkologiju KCUS, već tri sedmice nedostaje Cisplatin, Gemzar, Vinkristin, Bleocin, Metotrexat, te lijek Taxotera (od 16.aprila 2018.godine), a naši pacijenti se privatno snalaze ili čekaju.

"KCUS još jednom obavještava javnost da nemamo nikakav utjecaj na nabavku citostatika i poziva FZZOiR da svoje obaveze izvršava", zaključuje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije