Izetbegović: Od 100 miliona KM duga vratili smo 79, plaće radnika su oko 1.300

A. B.
Izetbegović: Od 100 miliona KM duga vratili smo 79, plaće radnika su oko 1.300
Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović na današnjoj konferenciji za medije predstavila je rad najveće zdravstvene ustanove u Bosni u Hercegovini tokom 2017. godine te je sumirala ostvarene rezultate.

Prof. dr. Sebija Izetbegović prilikom obraćanju medijima je kazala kako je cilj KCUS-a želja da se brže i kvalitetnije pruži zdravstvena usluga svim pacijentima u BiH. Kako je kazala, namjera je skratiti putovanja pacijenta od trenutka kad se razbolio do terapije i ikrajnog izlječenja. Istaknula je kako je također cilj poboljšati plate radnicima, što je, prema njenim riječima u ovoj godini i učinjeno tri puta.

"Naredne godine planiramo kupiti još jedan linearni akcelerator te ćemo stalno ćemo vršiti reorganizaciju u smislu dobrog poslovanje. Osmog januara 2016. godine smo zatekli 3.637 radnika, sada 3.397 u KCUS-u. Prošle godine kabinet generalnog direktora je imao 22 uposlenika, imali su devet direktora disciplina i 563 šefa disciplina. Sada je taj broj drastično manji i tako je ostvarena ušteda od 600.000 KM. Prethodne dvije godine na KCUS je primljeno 50 ljekara specijalista, a primili smo 46 specijalizanata i 46 medicinskih sredstava", kazala je prof. dr. Izetbegović.

Kako je kazala, dugovanja na KCUS-u po osnovu sudskih sporova su prošle godine iznosila četiri miliona KM.

"Na današnji dan dugovanja od dugovanja 100 miliona, otplaćeno je 79 miliona KM. Posebno nam je u prošloj godini bio težakl odnos s dobavljačima koji su bili favorizirani od ranijeg menadžemnta i bili smo u velikoj stisci s opremom. Naslijedili smo akcelerator iz davne 2004. godine i popravke su nas koštale oko 2 miliona KM. KCUS trenutno raspolaže s 1.580 kreveta i imamo predviđenih 850 kreveta u centralnom medicinskom bloku", kazala je generalna direktorica KCUS-a.

Posebno je naglasila kako je turska TIKA uložila finansijska sredstava za gradnju lamele za hematoonkologiju na 13. etaži KCUS-a. Dodala je kako će se graditi novi parking prostori za pacijente, uposlenike i osobe koje žive blizu KCUS-a te kako je u planu gradnja obdaništa za djecu uposlenika.

"Pravljenjem malog dijela za djecu, mogli bismo postići veliki efekt u smislu skraćenja porodiljskog bolovanja te će tako naše porodlje radnice skratiti svoje bolovanje. Naši pedijatri bi bili oni koji bi se brinuli za zdravstveno stanje djece naših uposlenika. Takvo obdanište bi bilo izvrsno mjesto da zaposlimo naše medicinske sestre koje su mnogo radile u njezi s bolesnicima, tako da je vrijeme da ih izmakneno s tog posla", kazala je.

Izetbegović je izjavila kako će vrijednost akceleratora koji je KCUS kupio i koji iznosi 6,5 miliona KM, a da se instaliranje očekuje u februaru naredne godne.

"Nabavit ćemo i novi magnet, novu gama kameru i to uz pomoć Svjetske agencije za nuklearnu energiju. Nabavili smo aparat za vidno polje i kupili smo šest hemodijaliznih aparata te su nam odobrena sredstava za nabavku ostale opreme koju planiramo kupiti", govorila je o planovima i kupovini nove opreme.

Investicioni projekti koje je KCUS radio u 2017. godini bili su rušenje dimnjaka, kao i Klinike za ORL, a sve je koštalo više od 200.000 KM.

"Prosječna plaća u KCUS-u za novembar je 1.298 KM. Povećanje plaće s 2,28 na 2,6 je 11 posto, a povećanje toplog obroka iznosi četiri posto. Plaće bi bile i veće da nemamo problema s ljudima koji su na bolovanju ili na neopravdanom odsustvu. U KCUS-u su evidentirana 102 uposlenika koja su na bolovanju više od 42 dana. Želimo centralni registar uposlenika za sve, želimo strateško zanavljanje kadra, opreme i radnih prostora", dodala je direktorica KSUS-a.

Na kraju je zaključila kako će svi uposlenici KCUS-a na kraju godine dobiti 20 posto stimulacije na plaću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije