Svima omiljeni proizvod uskoro bi mogao postati još skuplji: "Već odavno je luksuz, a šta ćemo sad"

3
Radiosarajevo.ba
Svima omiljeni proizvod uskoro bi mogao postati još skuplji: "Već odavno je luksuz, a šta ćemo sad"

U Bosni i Hercegovini je skoro nemoguće započeti dan bez kafe.

Bilo da su kući, na poslu ili u automobilu, kada je mnogima najdraže društvo. A kada se završi jutarnja, slijedi iščekivanje podnevske, a poslije nje najslađa je, kažu, ona nakon završenog radnog dana. Bilo da se radi o ćejfu ili navici, ljubav prema kafi ima svoju cijenu.

Naime, rast cijena sirove kafe na svjetskim berzama uzrokovat će i rast cijena kafe u Bosni i Hercegovini. S obzirom na to da su i trenutne cijene ovog, mnogima omiljenog napitka, izuzetno visoke, nove cijene bi mogle zadati udarac po džepovima koji će se teško podnijeti.

Zrinjski golovima u drugom poluvremenu stigao do pobjede protiv GOŠK-a

O poskupljenju kafe u Bugojnu priča se već mjesecima, a u nekim gradovima već je "skočila" dok se u ostalim očekuje isto.

U Bugojnu u pojedinim ugostiteljskim objektima espresso kafu i dalje možete piti za 1,5 marku, ali ne još dugo. Espresso ćete umjesto 1,5 KM sada platiti 2 KM.

Kardiolog naglašava: "Kafa je opasnost za sve koji je unose svaki dan u organizam"

Ugostitelji poskupljenje pravdaju povećanjem plata kojim žele zadržati radnike. Ugostitelji su svjesni da bi povećanje cijena moglo da dovede do smanjenja broja gostiju, ali ističu da im je to jedini način da opstanu.

Građani kažu da nova poskupljenja nisu nikakvo iznenađenje. Iznenađenje bi bilo kada bi cijene ostale iste.

"Kafa je već odavno luksuz, a šta ćemo kad' smo navikli piti?" "Boga mi, ćejf i navike će nas skupo koštati kako je krenulo", "Ma plaćat ću koliko god da bude, to nam je jedino uživanje", samo su neki od njihovih komentara.

Međutim, ima i onih koji kažu da ugostitelji pretjeruju, "jer iz kilograma kafe koja košta nešto više od 40 KM izvuku 120-140 kafa i neka je samo po 2,5 KM, to je 300-500 maraka. Pa, da li im je malo?! Ako je poskupjela 10 posto, ne možete odmah dizati za 0,50 KM po šoljici".

Bosna i Hercegovina je za pet mjeseci 2024. godine uvezla kafe u vrijednosti od 75,8 miliona KM, što je više za 20,4 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine. Najviše kafe je uvezeno iz Brazila. Osim toga, kafa je stizala i iz Italije, Indije, Vijetnama, Perua, Kube te Hrvatske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak