Stručnjakinja pojašnjava: Ovaj sastojak morate dodati kafi ako imate više od 50 godina
Utjecaj kofeina na organizam česta je tema istraživanja, posebno ako se uzme u obzir da mnogi konzumiraju više šolja kafe dnevno od preporučene doze.
U konzumiranju svih vrsta namirnica, pa i kafe, treba imati mjeru, kako se ne bi javili potencijalni štetni efekti.
Dr Pamela Pick naglašava da se nakon 50. godine života mnoge funkcije u organizmu usporavaju, ali da se ishranom to može poboljšati.
Jakov Milatović danas stiže u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini
Ona smatra da u kafu treba dodavati cimet, a u slana jela kurkumu.
"Kurkuma jača imunitet i umanjuje upalne procese u zglobovima", objasnila je. Kurkuma se sa razlogom naziva još i "kraljicom začina", a može pozitivno utjecati na očuvanje kognitivnih funkcija.
Jedan gram cimeta dnevno može smanjiti nivo šećera u krvi, lošeg holesterola i triglicerida.
"Cimet ima protivupalno i antimikrobijalno dejstvo. Održava nivo šećera u krvi jer usporava pražnjenje želuca nakon uzimanja hrane. Na taj način, sprječava da šećer naglo skače ili opada i poboljšava osjetljivost organizma na insulin", naglasila je dr Pick, piše Krstarica.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.