Slaven Kovačević: Idemo do kraja, pa šta košta, neka košta!

24
Radiosarajevo.ba
Slaven Kovačević: Idemo do kraja, pa šta košta, neka košta!

Nakon što je procurilo pismo OHR-a kojim visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt traži preispitivanje presude u slučaju "Kovačević", kao i gostovanja prvog čovjeka međunarodne zajednice u programu FACE TV u kojem je komentirao ovaj predmet, oglasio se Slaven Kovačević, glavni akter borbe za bolju Bosnu i Hercegovinu, savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. 

Podsjetimo, presudu u predmetu "Kovačević" donesena je u augustu 2023. godine. Prema presudi, Bosna i Hercegovina bi trebala biti jedna izborna jedinica, a građani mogu glasati za kandidata za člana Predsjedništva BiH nezavisno od toga kojem narodu pripada i u kojem entitetu živi. Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH birali bi se među pripadnicima naroda sa teritorije cijele države, a ne samo njenih pojedinih dijelova...

 "Trenutna situacija u BiH zahtijeva oprez prije donošenja odluke koja bi mogla biti protumačena kao delegitimiranje ustavnog okvira BiH u cjelini", piše u pismu koje je, u okviru predmeta Slaven Kovačević protiv BiH, britanska advokatska kancelarija Blackstone Chamber u ime Schmidta dostavila Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, objavio je ranije naše portal.

Teatarska kritika MESS-a: 'Tragùdia: Pjesma o Edipu' - Između svjetla i tame

Iz laži u laž

"Gledajući večerašnji nastup Visokog predstavnika na jednom televizijskom kanalu, u vezi predmeta 'Kovačević', bez obzira koliko se on trudio da govori 'diplomatskim' jezikom, vidno je da on ide iz laži u laž. Tokom emisije, malo je on 'prijatelj suda', malo je 'treća strana' govoreći da je to uobičajena praksa, a zapravo se radi o još jednoj laži", počinje Slaven Kovačević, čiji stav prenosimo uz njegovu dozvolu.

Visoki predstavnici, stvarno, jesu bili pozivani pred Europskim sudom za ljudska prava (ECHR) u svojstvu "amicus curiae" ili prijatelj suda u onim predmetima gdje su Visoki predstavnici nametali određene zakone, pa ih je (ECHR) pozivao da pojasne te nametnute zakone u odnosu na predmete koji su bili u toku.

Procurilo pismo OHR-a upućeno Sudu u Strazburu: Schmidt traži preispitivanje presude “Kovačević”?!

"U konkretnom slučaju 'Kovačević' bilo koji od prethodnih ili sadašnji Visoki predstavnik nije, niti je mogao, nametati odredbe Ustava Bosne i Hercegovine koje su osporene u mojoj tužbi, jer je to izvan njegovog mandata, tako da ga ECHR nije pozvao da ponudi mišljenje kao 'prijatelj suda' već je on to sam tražio, svojim dopisom putem britanske advokatske kuće, da se pojavi kao 'Treća strana' i ponudi mišljenje kako se sadašnji etnički sistem treba zadržati, pa makar to bila i diskriminacija", ističe Kovačević.

Kako kaže, ostaje naravno pitanje, ko plaća tu britansku advokatsku kuću i to je pitanje za PIC i one koji finansiraju rad OHR-a.

"S druge strane, neću komentirati šta je on ponudio u svome 'mišljenju', iako je namjera jasna da se pod američkom floskulom 'multietnički karakter' učini paritetna ili jednaka raspodjela vlasti između konstituentnih naroda i time ostanu etničke podjele što je stalni izbor destabilizacije u zemlji, jer ostaje samo još otvoreno pitanje, postoji li takva praksa u bilo kojoj europskoj zemlji, a znamo da ne postoji, jer bi to bilo na štetu ili uzurpaciju demokracije, jednog od tri osnovna načela Vijeća Europe kojeg je naša Bosna i Hercegovina članica", upozorio je Kovačević.

Žele nam zabraniti demokraciju

Zapravo je, veli, priča obratna...

"Vraćanje ka demokraciji i odustajanje od etničkih politika, omogućuje nam stabilizaciju odnosa u zemlji. Možda nam Visoki predstavnik i dio internacionalne zajednice žele zabraniti demokraciju jer joj, kofol, kao društvo nismo još uvijek dorasli?! Pa zbog toga tražim da kroz zaštitu aktivnog biračkog prava, ostvarimo punu demokraciju, što je osnovni zahtjev moje tužbe (na jeziku ECHR-a se to prevodi kao aplikacija) sa ciljem korekcije samo dva člana Ustava Bosne i Hercegovine koji nam oduzimaju aktivno biračko pravo svim građanima Bosne i Hercegovine, a time i punu demokraciju", smatra Kovačević.

Odgovor na ovo pitanje, ne znam, iako se odgovor sam po sebi nameće, oni nam očito žele zabraniti demokraciju.

"Naposljetku, nije ovo samo moja priča ili moja stvar, ovo je nešto što se tiče svih nas, iako u narednom periodu očekujem različite udare na mene i moj integritet (znam ko su sponzori takvih aktivnosti), što ću spremno i odlučno dočekati. Posebno se želim zahvaliti svima vama koji mi priđete na sarajevskim ulicama ili kroz medije, ove društvene ili one pisane i elektronske, kako biste iskazali vašu podršku i date mi dodatnu snagu da na ovom putu istrajem. Obećavam vam da ću ići do kraja, nije me strah ničega, posebno različitih miševa i njihovih devijantnih formi ili pokušaja da mi naruše ugled putem manipulacija, Visokog predstavnika ponajmanje, jer ovo nije samo moja borba za normalnu i demokratsku državu Bosnu i Hercegovinu, ovo je naša zajednička borba, u kojoj sam ja, samo taj, koji je na prvoj borbenoj liniji u ime svih nas. Idemo do kraja, pa šta košta, neka košta", zaključio je Slaven Kovačević, u objavi na društvenim mrežama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak