Slučaj "Kovačević" | Bajrović: Christian Schmidt se stavio u službu zvaničnog Zagreba

21
Radiosarajevo.ba
Slučaj "Kovačević" | Bajrović: Christian Schmidt se stavio u službu zvaničnog Zagreba
Foto: Privatni album / Reuf Bajrović

Reuf Bajrović, potpredsjednik Američko-evropske inicijative izjavio je za portal Radiosarajevo.ba da sve stranke u Sarajevu moraju osuditi Schmidtovu namjeru da poniṣ̌ti presudu "Kovačević".

Bajrović je ovo kazao nakon što je procurilo pismo Ureda visokog predstavnika (OHR) kojim visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt traži preispitivanje presude u slučaju "Kovačević".

Podsjetimo, presudu u predmetu "Kovačević" donesena je u augustu 2023. godine. Prema presudi, Bosna i Hercegovina bi trebala biti jedna izborna jedinica, a građani mogu glasati za kandidata za člana Predsjedništva BiH nezavisno od toga kojem narodu pripada i u kojem entitetu živi. Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH birali bi se među pripadnicima naroda sa teritorije cijele države, a ne samo njenih pojedinih dijelova...

Esmir Bajraktarević: 'Naravno da želim igrati, ali to nije moj izbor'

Esmir Bajraktarević: 'Naravno da želim igrati, ali to nije moj izbor'

"Sada je i ljudima koji i ne prate aktivno politiku jasno da Christian Schmidt nastoji poniṣ̌titi presudu "Kovačević" u interesu Zagreba. Takvo djelovanje Christiana Schmidta je direktno djelovanje protiv interesa građana drẓ̌ave Bosne i Hercegovine", kazao je Bajrović.

Schmidt se, ocijenio je, stavio u funkciju političkog mehanizma zvaničnog Zagreba u Bosni i Hercegovini.

Bursać: Hoće li Schmidt ubiti ideju građanske BiH?

Bursać: Hoće li Schmidt ubiti ideju građanske BiH?

"Ono ṣ̌to je ovdje posebno vaẓ̌no je to ṣ̌to nam Schmidt pokuṣ̌ava za račun Zagreba poniṣ̌iti legalne načine borbe za jednakost u vlastitoj drẓ̌avi. On se naprosto stavio u funkciju provokatora koji ẓ̌eli da izdejstvuje moẓ̌da i neprimjerenu reakciju građana BiH prema njemu samom. Ono ṣ̌to je u ovom trenutku potrebno jeste da sve političke stranke u Sarajevu osude Schmidtove antidrẓ̌avne aktivnosti u Strazburu, pa čak i stranke Trojke, iako to od njih lično ne očekujem jer se njihovo rukovodstvo raduje ovome ṣ̌to Schmidt radi", zaključio je Bajrović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije