Milorad Dodik u panici: "Schmidt ministar umjesto Konakovića, puč u MVP-u"

8
Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik u panici: "Schmidt ministar umjesto Konakovića, puč u MVP-u"
Foto: predsjednik.rs / Milorad Dodik

Milorad Dodik je, u novom naletu bunila, na društvenoj mreži X napisao da je izvršen puč u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine jer se Christian Schmidt sastao sa ministrom vanjskih poslova Češke Republike.  

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Bio sam ovih dana zauzet izborima, izgleda da sam propustio da je izvršen puč u Ministarstvu vanjskih poslova i da je umjesto Konakovića za ministra došao Schmidt, pa on prima ministre drugih država i priča o stanju u BiH.

Erdogan stigao u Beograd, Vučić mu priredio srdačan doček na aerodromu

Erdogan stigao u Beograd, Vučić mu priredio srdačan doček na aerodromu

Ne znam u kom svojstvu je primio ministra vanjskih poslova Češke Republike.

Diplomatska pristojnost nalaže da se ministar vanjskih poslova Češke Republike Jan Lipavski ne miješa u unutrašnje stvari druge zemlje, a polovina BiH Schmidta smatra samo njemačkim državljaninom na privremenom boravku u BiH", napisao je Dodik.

Inaće, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 10. oktobra 2024. godine, sa ministrom vanjskih poslova Češke Republike Janom Lipavskýjem.

Ministar Konaković je na konferenciji za novinare nakon sastanka iskazao zahvalnost Češkoj na pomoći i podršci, posebno kada je riječ o europskom putu naše zemlje s obzirom da je Češka dio Grupe prijatelja Zapadnog Balkana, odnosno sedam zemalja, koje su učinile puno u lobiranju za otvaranje pregovora BiH sa Europskom unijom. Dodao je da je riječ o zemlji koja razumije i naše unutrašnje uređenje i kompleksnost i vrlo često savjetima i konkretnim potezima pomaže da se naš europski put ne zaustavlja, već da se ubrza. Istaknuo je da sa Češkom imamo na nekoliko polja odličnu saradnju, bez otvorenih pitanja, te da su bilateralni odnosi na jako dobrom nivou ali i da tu uvijek ima prostora za unapređivanje ekonomskih relacija i na tome ćemo vrijedno i posvećeno raditi. Zahvalio je za korektnu saradnju u oblasti obrazovanja, za stipendije studenata iz BiH na univerzitetima u Češkoj, kao i nizu projekata i procesa saradnje.

Potom je kazao da je na sastanku bilo riječi i o Planu rasta za BiH, veoma važnom procesu i ocijenio da je usklađenost 111 mjera veliki iskorak u BiH s obzirom na kompleksno uređenje.

"Da budem iskren, nisam očekivao da možemo tako visok stepen usklađenosti postići. Ostaju te dvije sporne stvari koje bi nam trebale biti uslov za korištenje Plana rasta koji je za našu zemlju jako važan, posebno u dijelu otvaranja europskog tržišta za integrisanje tržišta Bosne i Hercegovine, što stvara pretpostavke za nove investicije, za zapošljavanje i za povećanje plata u Bosni i Hercegovini", istaknuo je ministar.

Jan Lipavský i Elmedin Konaković
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova BiH: Jan Lipavský i Elmedin Konaković

Ministar Lipavský je na početku obraćanja izrazio saučešće porodicama stradalih u poplavama u BiH, istaknuvši da je Češka izdvojila 40 000 eura za pomoć BiH. Izrazio je nadu da će Češka i BiH nastaviti razvijati saradnju, posebno na ekonomskom polju. Dodao je da je Bosna i Hercegovina jedna od šest prioritetnih zemalja češke bilateralne razvojnen saradnje te da svake godine Češka ima budžet za projekte u Bosni i Hercegovini s ciljem podrške europskom putu zemlje. Najavio je nastavak te podrške, prije svega europskim i euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine. Poručio je da Češka želi da Bosna i Hercegovina postane stabilna, demokratska zemlja, članica EU-a.

"Naši bilateralni odnosi su tradicionalno prijateljski, mnogo je stvari koje nas povezuje, uključujući ljude iz Bosne i Hercegovine koji žive u Češkoj i češku manjinu u BiH. Zaista sam uvjeren da možemo unaprijediti i naše poslovne povezanosti. Susjedne Srbija i Hrvatska su odnedavno vidjele značajan porast čeških investicija i siguran sam da i BiH nudi brojne mogućnosti u tom smislu i mislim da je naš zadatak upravo da popločamo put za pojačanu ekonomsku
aktivnost", naglasio je ministar Lipavský.

Prije konferencije za novinare potpisan je Memorandum o saradnji u oblasti diplomatske obuke između Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike. Memorandum su potpisali v.d. sekretara MVP BiH Edin Dilberović i direktorica Diplomatske akademije MVP Češke Republike Dana Kovaříková.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije