Bursać: Hoće li Schmidt ubiti ideju građanske BiH?

Radiosarajevo.ba
Bursać: Hoće li Schmidt ubiti ideju građanske BiH?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

“Evo, da se već sutra odustane od presude “Kovačević”; da se večeras implementiraju sve odluke koje nas “približavaju Briselu”; da se odmah formira treći entitet; da li bi nas EU primila? Odgovor je NE BI! Zašto nas onda Schmidt obmanjuje? Zato što ne želi da ga boli glava u mandatu u kojem samo treba da “nahrani pse” i ništa ne dira. A psi smo svi mi.”

Piše: Dragan Bursać za portal Radiosarajevo.ba  

Portal Istraga.ba je pod naslovom "Ekskluzivno" objavio pismo OHR-a upućeno Sudu u Strazburu, u kojem Christian Schmidt traži preispitivanje presude "Kovačević" i podržava izdvojeno mišljenje sutkinje Kucsko.

Bačena eksplozivna naprava ispred kuće u Sarajevu: Uhapšena jedna osoba (20)

Bačena eksplozivna naprava ispred kuće u Sarajevu: Uhapšena jedna osoba (20)

Ukidanje presude Kovačević, uvod u ukidanje i drugih presuda

Podsjećam, Sud je nekako dozvolio Schmidtu da se obrati, ali bez ulaska u meritum slučaja. Visoki predstavnik je, direktno miješajući se, naveo izdvojeno mišljenje austrijske sutkinje Gabriele Kucsko-Stadlmayer kao "relevantan stav" o određenim pitanjima iz predmeta.

Šta je problem? Problem je u tome što se sutkinja Kucsko direktno, a Schmidt posredno, ponašaju kao lobisti HDZ-a, koji na sve moguće načine pokušava oboriti presudu u slučaju "Kovačević", čime bi se otvorila vrata za obaranje presuda u slučajevima "Zornić" i "Sejdić-Finci". To bi opet značilo konačno zatvaranje vrata za građansku Bosnu i Hercegovinu.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba! 

Posebno treba naglasiti ovaj dio iz Schmidtovog pisma upućenog Sudu u Strazburu:

"…Kao što je ovdje ukratko sažeto, izvještaji pokazuju da je došlo do neviđenih napada na Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH, kao i na njene institucije. Visoki predstavnik skreće pažnju Sudu na svoja posljednja četiri izvještaja koja pokrivaju period od izbora koji su predmet pritužbe podnosioca zahtjeva", naveo je Christian Schmidt.

Procurilo pismo OHR-a upućeno Sudu u Strazburu: Schmidt traži preispitivanje presude “Kovačević”?!

Procurilo pismo OHR-a upućeno Sudu u Strazburu: Schmidt traži preispitivanje presude “Kovačević”?!

Aha, dakle, ako se obori presuda "Kovačević", što "toplo" sugerira Schmidt, i ako se dokine svaka ideja o multietničkoj, građanskoj BiH, u kojoj će svaki pojedinac, bez obzira na vjeru, naciju, spol ili političko opredjeljenje, imati JEDNAKA PRAVA NA CIJELOJ TERITORIJI BIH, u našoj zemlji će zavladati mir i blagostanje?!

Bravo, OHR! Pa takvu vrstu emotivno-pravne ucjene ne bi se dosjetili da implementirau ni Dodikovi savjetnici, koji, usput rečeno, mogu otvoriti šampanjac ako se Schmidtovo "mišljenje" uvaži i ako se presuda ili vrati na nivo BiH, preciznije NHE (Nezavisnog Hrvatskog entiteta) ili obori.

Građanske partije u ulozi šutologa

Od svega pobrojanog još je jadnija šutnja takozvanih građanskih partija, pokreta i NVO udruga, koje se ponašaju ili kao profesionalni šutolozi i srednjičari, ili kao Dodik-Čovićevi agitatori.

Bravo, po sto puta bravo jer će vas historija upamtiti kao najveće izdajnike ideje građanske Bosne i Hercegovine. Na čast vam!

Dragan Bursać
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Dragan Bursać

Ali kad već igramo otvorenih karata, dozvolite da vas pitam:

Evo, da se već sutra odustane od presude "Kovačević"; evo, da se večeras implementiraju sve odluke, zakoni i procedure koji nas "približavaju Briselu"; da se odmah odobrovolji Hrvatska direktnim formiranjem trećeg entiteta; da se BiH zacementira kao dejtonska etnička tvorevina sa još jednim entitetom; da se ova zemlja prikaže kao proevropska država u NATO paktu, dok će iznutra biti nacionalistička troglava partokratija; da se sve preporuke EK implementiraju; da se korupcija svede na nulu — da li bi nas EU primila?

Odgovor je NE BI!

A znate li zašto?

Iz dva razloga:

Prvi je taj što EU ne treba zemlja koja nije "izrasla na judeo-kršćanskoj tradiciji", a drugi razlog je formalno- logičke prirode — Brisel ne želi etničku, nego građansku državu, pa makar ta država dubila na glavi i ime promijenila. Eno vam Makedonije, pardon, Sjeverne Makedonije, pa pitajte njih.

A šta ovo znači?

Psi i kerovođe

To znači da se Christian Schmidt zalaže za etnokratsko uređenje, koje nam je u isto vrijeme najveća prepreka na putu ka EU. Zašto on to radi? Zato što ne želi da ga boli glava u mandatu u kojem samo treba da "nahrani pse" i ništa ne dira. A psi smo svi mi.

Osim etničkih gazda, koji se već četiri decenije biraju da budu dreseri i kerovođe. Schmidt radi ono što je najbolje naučio od svoje mentorice Angele Merkel, stvara od BiH stabilokratiju koja navodno ide negdje-umivena za vanjsku upotrebu dok se iznutra kao truhka jabuka krši i implodira u svoj nacionalizam. Eno vam Srbije i Vučića, koji također neće u EU pa vidite što je stabilokratija napravila.

Zato, ustati protiv ovakve degradacije ljudskih bića od strane visokog predstavnika, koji je postao udarna pesnica Dodik-Čovićeve osovine, nije samo stvar građanske i etičke neposlušnosti, nego i biološkog opstanka ove države.

Kome je stalo do države, naravno. A kome je stalo do fotelje, funkcije i apanaže, njemu će suditi historija, a mogao bi i Sud u Strazburu prije historijskog suda.

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije