Skandalozne izjave Tadića u novom intervjuu: Ako Sarajevo može - neka promijeni ime RS

18
Radiosarajevo.ba
Skandalozne izjave Tadića u novom intervjuu: Ako Sarajevo može - neka promijeni ime RS

Ako Sarajevo može, neka promijeni ime RS-a. Na ideju promjene imena Srebrenice gledam možda namjerno, slučajno, možda pretjerano, rekao je u intervjuu za Mrežu savjetnik Milorada Dodika - Ognjen Tadić.

Tadić je govorio i o ponudi o mirnom razdruživanju, svesrpskom saboru, Ustavnom sudu BiH, lokalnim izborima po Schmidtovim pravilima i hoće li izbori biti održani bez SDS-a.

Za subotu je najavljen svesrpski sabor. Šta očekujete? Da li će se ići na sve ili ništa?

Policija sa novim informacijama: Poznat identitet ranjene osobe u Sarajevu

Na pitanje o tome šta očekuje od svesrpskog sabora koji će se održati u subotu, Tadić je kazao da svako ko je "pravio arhitekturu Balkana i srpski narod razbio na nekoliko država", morao je znati da će nekad da se pojavi neka vrsta koordinacije koja nekako drži nacionalnu politiku u saglasnosti u različitim državama.

"Drugo, jako je dobro da se taj sabor pojavljuje, prosto zbog toga da se izbjegne napokon taj narativ o tome kako neko iz Beograda, ili odakle već, upravlja svim Srbima. I da se prikaže jedna slika saborovanja, razgovaranja i zajedničkog raspravljanja o mnogim bitnim nacionalnim pitanjima", rekao je Tadić. 

Kazao je da će se sljedeći put sabor održati u Podgorici te da se nevažno gdje se održava, poenta je da, kako kaže Tadić, on predstavalja formu u kojoj dolaze Srbi iz regiona da bi razgovarali zajednički o nekim pitanjima, a ne da bi bilo ko naturao na ta pitanja.

Dodik opet prozivao američkog ambasadora: 'Visoki zahtjevi Evropske unije doveli BiH do debakla'

"A što se tiče predviđanja kakvi će biti rezultati sabora i kakve će biti posljedice tih odluka - danas je to praktično nemoguće reći, prosto zbog toga što je to prvi sastanak takvog tipa. Mi tek treba da vidimo kako ljudi razgovaraju tamo, šta su spremni da govore, o čemu su spremni da odlučuju i da vidimo kako će zvanične institucije gdje postoji utjecaj tretirati ta pitanja", rekao je Tadić.

Rekao je da je dobra namjera da se i raspravlja o razdruživanju i o podjeli BiH, da se govori o tome kakvo je stanje u BiH i kako je uopšte došlo do ideje koja je vezana za razdruživanje. Na pitanje novinarke o tome kako to može biti dobra namjera, odgovorio je da je dobra zbog toga što ako se bilo šta "gura pod tepih", kao u nekom braku, u principu ne rješava se problem, nego se stvara puno veći.

"Idejom da se napravi sporazum o razdruživanju i da se uputi Federaciji BiH, i RS čini jedan zaista ozbiljan čin, jer na taj način Federaciju, svog partnera, dovodi u prostu poziciju da kaže ili si za razdruživanje ili si za normalizaciju odnosa", rekao je Tadić zaboravljajući da Federacija nije partner entiteta RS već jedan od entiteta koji je u sastavu države Bosne i Hercegovine. 

"Ovako kako je sada, to prosto ne može ostati. Jer ovo svakodnevno narušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma prosto nije održiv koncept", izjavio je Tadić kopirajući rečenice svog šefa. Na pitanje o tome da li je na stolu ponuda "ili-ili", Tadić je rekao da je u svakom slučaju "ili-ili".

Lendo o sporazumu Dodika: Ako zaprimimo akt, zaprimit ćemo sredstvo kojim je izvršeno krivično djelo

"Ako u Federaciji kažu mi nismo za razdruživanje, svjesni smo da vi niste iz pukog hira takvo nešto predložili, nego da vam nije ugodno u BiH, očito zbog nas, jer pravimo neke probleme vama, hajde da vidimo koji su to problemi pa da ih riješimo", počeo je da mašta Tadić.

Kazao je da se ovdje ne radi o tome građanima Rs-a nije ugodno zbog stalnih kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma te da to "prosto nije više podnošljivo". Na pitanje o tome da li je u Sarajevu ugodno kada se svakodnevno prijeti secesijom, Tadić je odgovorio da pretpostavlja da nije puno, ali nije zaboravio dati savjet i ponovo manipulacijom okriviti druge za kršenje Dejtonskog sporazuma, zapaljivu retoriku i ignorisanje Ustava nekog drugog. 

"Bilo bi pametnije onda nekome ko vodi politiku u političkom Sarajevu, dakle, ne gradu, nego uopšte u toj formi, da se zapita zašto se RS brani od nečega. Dakle, šta je to razlog da je RS nezadovoljna", rekao je Tadoć. Pojasnio je da se Rs navodno brani od kršenja Dejtonskog sporazuma, koji sama krši, ali Tadić za to optužuje, između ostalog Ustavni sud BiH.

"Sebi su produžili mandat preko 70 godina, iako u Dejtonskom mirovnom sporazumu, Aneksu 4, jasno piše da ne može biti dalje vršenje funkcije od 70. godine", rekao je Tadić.

SDS uložio žalbu na odluku CIK-a: 'Spasimo RS od Dodika i stranaca'

Usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Tadić je kazao da slavlje u Srbiji i u RS-u nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici nije bilo slavlje, već "konstatacija da Generalna skupština Ujedinjenih nacija nije izmanipulisana za dnevno političke potrebe kakve postoje u BiH".

"Rezultat tog glasanja, ako mislite na to, je takav kakav jeste. Ja mislim da je mnogo veće razočarenje u političkom Sarajevu nego što je nekakvo ushićenje u Banjoj Luci. Ovdje se prosto radi o tome da je Generalna skupština značajnom većinom odbila da se svrsta u koncept koji bi bez postojanja unutrašnjeg konsenzusa u BiH ocjenjivao historijske događaje na način na koji je to predloženo", kazao je Tadić.

On je, računajući i zemlje koje su bile suzdržane, rekao da 110 zemalja nije htjelo da podrži Rezoluciju.

"Mi ovdje pričamo o Rezoluciji. Rezolucija je imala posebnu svoju svrhu. Ona niti je mijenjala, niti je utjecala na to šta je do sada rečeno i šta se tamo desilo. Ona je imala svoj politički smisao, došla je od strane zemlje, koja je uzrok svih zločina koji su se dešavali na ovim prostorima, još od dolaska Austro-Ugarske, pa do ujedinjenja Njemačke i raspada Jugoslavije.

Dodik o promjeni naziva Srebrenice: "Nemam ja tu šta da radim, svidjelo se to Bošnjacima ili ne"

I u tom smislu bila je neprihvatljiva. I Ruanda se uklapa u te stvari. Ostale zemlje koje su se pridruživale tome imali su očito svoje interese. Mali broj tih zemalja koji se pridružuju nije bio iz reda zemalja koje su učinile genocid u nekim drugim zemljama, uključujući SAD, Belgiju, Francusku, Njemačku itd.", mišljenja je Tadić.

"Tako da, sve to skupa kad uzmete, imali ste jednu raspravu kojoj nije bilo ni mjesto ni vrijeme, očigledno zbog, primarno njemačke potrebe da podrži Christiana Schmidta ovdje kao eksponenta svojih interesa i da obezbijedi prodor njegovih aktivnosti radi daljnjeg pokušaja uzurpacije funkcije visokog predstavnika, a da time oslabi poziciju RS ili srpskog naroda, koja je pozicija odbrane Dejtona od nelegalnog Christiana Schmidta", kazao je. 

Ponovo je pokušao da uvjeri javnost da se Rezolucijom srpski narod proglašava genocidnim, ali nakon neuspješnog pokušaja rekao je da "znamo se mi svi dobro na ovim prostorima".

"Ova Rezolucija je zapravo sve te maske skinula. Zna srpski narod s kim živi u BiH i zna šta bi mu se desilo ukoliko nije u stanju da se institucionalno zaštiti. I druga strana, znaju i Hrvati s kim žive, znaju i Bošnjaci s kim žive, i možda je u tom smislu dobro da su sve te maske konačno skinute", rekao je Tadić.

Oglasio se Denis Bećirović o "mirnom razduživanju" i Miloradu Dodiku poslao poruku

Na pitanje o tome šta bi se desilo da umjesto što je Dodik izašao sa ponudom o mirnom razdruživanju, neko iz Sarajevo bi ponudio mirno ukidanje RS-a, Tadić je odgovorio da ako neko misli da ima argumente za to i da je to nešto što bi se moglo učiniti nenarušavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, neka ponudi.

Ideja o promjeni naziva Srebrenice

Tadić je kazao da ima "određenu vrstu emocije prema Srebrenici" jer pod tim imenom Nemanjići su preuzeli Srebrenicu od mađarskih vladara i do današnjeg dana u našem je rječniku.

"U tom smislu ja imam određenu vrstu emocije prema njoj kao bilo kojoj drugoj riječi koja dolazi iz srpskog rječnika. Međutim, pokušajte da živite, da se zamislite da živite u tom gradu i da gdje god odete, kada vas neko pita odakle ste, da automatski dobijete status nekoga ko je vršio, kako bih rekao, zločin, genocid, bilo šta u očima drugih ljudi. 

Dakle, nije lako živjeti sa tim. Previše je poslijeratne nepravde na to mjesto bačeno. I gledam na tu ideju kao, možda namjerno, možda slučajno, možda pretjerano, možda logično i objašnjivo rješenje. Da li će do toga doći, ja to zaista ne znam, to bi zaista bio ozbiljan posao", rekao je Tadić ponovo negirajući genocid u Srebrenici.

Dodik se razljutio zbog odluka Ustavnog suda BiH: Oni su kreatori neke nove BiH

Novinarka je pitala Tadića: "Ako se krene u promjenu imena Srebrenice, šta ako Sarajevo krene u traženje promjene imena RS-a?"

"Pa, ako može, neka promijene. Da može, do sad bi promijenili. Evo, neka pokušaju. Ne mogu ja te stvari vagati na takav način. Ovdje se tačno zna šta je čija nadležnost, ko šta radi i ko je za šta odgovoran. A u tom smislu Rs ne čini ništa što je protiv zakona i protiv Ustava. Na kraju krajeva i ovaj Ustavni sud je već donio odluku o tome da je to nadležnost Rs-a", rekao je Tadić. 

Tadić je objasnio zašto su vlasti u entitetu Rs ipak oslučili izaći na izbore nakon najava da će pripremiti svoj tzv, entitetski izborni zakon.

"Zato što to nisu izbori nego je to politička bitka između visokog predstavnika i Rs-a, onako kako on zamišlja, odnosno između Rs-a i uzurpatora funkcije Rs-a, kako to vidi Rs. Mislim da je Schmidt, iako je političar, iako politikom zavadi pa vladaj u Bosni i Hercegovini uopšte ne štedi odnose koji su građeni od rata na ovamo i sve ih destruiše koliko god može da bi sebi nekako obezbijedio prođu", rekao je.

"Mislim da je izabrao pogrešno vrijeme i mjesto bitke. Jer pobjeda političkih ideja, neću da kažem vladajuće strukture RS, na lokalnim izborima, koje se održavaju po Schmidtovim pravilima, je ogroman poraz Schmidta. Poraz je jer prave uslove da poraze politiku koju vodi Rs i izgubit će na tim izborima", rekao je Tadić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak