Dodik o promjeni naziva Srebrenice: "Nemam ja tu šta da radim, svidjelo se to Bošnjacima ili ne"

23
Radiosarajevo.ba
Dodik o promjeni naziva Srebrenice: "Nemam ja tu šta da radim, svidjelo se to Bošnjacima ili ne"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predsjednik manjeg bh. entiteta Rs Milorad Dodik tokom gostovanja na TV Prva govorio o suludoj ideji za promjenu naziva Srebrenici te je tom prilikom kazao da ukoliko Skupština općine donese takvu odluku, RS će donijeti zakon i proglasiti ga važećim.

Dodik je kazao da je ideja nastala jer ljudima koji tamo žive "dosta etiketa koje se vezuju za taj naziv" što u prevodu znači da "nekim ljudima" smetaju presude međunarodnih sudova, kao i Rezolucija kojima se potvrđuje da je u Srebrenici bio genocid.

"Smatram da ljudi imaju pravo da se izjasne o tome. Po proceduri koja je određena zakonom, ako skupština općine Srebrenica donese odluku da se mijenja to ime u neko drugo, onda će Rs donijeti zakon i proglasiti ga važećim. Nemam ja tu šta da radim, bez obzira na to da li se to svidjelo Bošnjacima", naveo je Dodik.

Elmedin Konaković se obratio u Brčkom: 'Svaku laž razbijati činjenicama i dokazima'

Elmedin Konaković se obratio u Brčkom: 'Svaku laž razbijati činjenicama i dokazima'

Dodik se prisjetio i odluke kojom su mnogim nazivima mjesta i gradova ukinuti prefiski "bosanski" te je kazao da prije desetak godina kada je donesena ta odluka bila je ludnica. 

"Oni stalno zloupotrebljavaju taj prefiks", izjavio je Dodik.

Oglasile se Majke Srebrenice: 'Mijenjati mogu imena gradova, ali istinu sakriti ne mogu'

Oglasile se Majke Srebrenice: 'Mijenjati mogu imena gradova, ali istinu sakriti ne mogu'

Dodik je rekao da "Srbe boli" to što su srpske općine Drvar, Grahovo, Glamoč i Petrovac ostali u Federaciji BiH, ali da će Rs "poštovati granice i neće ih prelaziti ni u političkom, ni u jednom drugom smislu".

Podrška Viktoru Orbanu

Tokom gostovanja Dodik je komentarisao i izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana u kojoj je kazao da mora biti učinjeno sve da se spriječi ulazak Evrope u rat u Ukrajini. Dodik je hvaleći Orbana rekao da je on jedan od najvećih lidera Evrope koji radi sve u interesu Evrope.

Ponovo traži krivce u Amerikancima te je rekao da SAD potpuno podredile Evropljane sebi i da su ukrajinsko i sva evropska pitanja već odlučena u Americi. Stava je da su SAD imale jedan cilj u kojem su uspjeli - razbile mogućnost da se ujedine Rusija i Evropa u bilo kojem smislu.

Dodik se razljutio zbog odluka Ustavnog suda BiH: Oni su kreatori neke nove BiH

Dodik se razljutio zbog odluka Ustavnog suda BiH: Oni su kreatori neke nove BiH

"Ono što Orban radi ja potpuno podržavam. Mislim da je to glas razuma koji može da malo zaustavi… Ali po ovome što se sada dešava, vidimo da ovi to žestoko nameću", rekao je Dodik.

Dodik je kazao da su Orban i premijer Slovačke Robert Fico sada označeni kao protivnici demokratije, kao što su on i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić proglašeni da "ne valjaju jer kažu da neće da se petljaju sa snakcijama i ostalim", a ne zbog toga što negiraju genocid i podrivaju Ustav Bosne i Hercegovine.

"Samo oni koji žele da dođe do nuklearnog rata, oni su cvijeće današnje civilizacije. Sve je to izvrnuto i u BiH, u svuda u Evropi", rekao je Dodik.

Oglasio se Denis Bećirović o "mirnom razduživanju" i Miloradu Dodiku poslao poruku

Oglasio se Denis Bećirović o "mirnom razduživanju" i Miloradu Dodiku poslao poruku

"Nevjerovatna presuda Trumpu"

Milorad Dodik je komentarisao i presudu bivšem predsjedniku SAD-a Donalnu Trumpu te je kazao da je ona "nevjerovatna" te da iz nje proizlazi "koliko je sve pod kontrolom američke elite", a ne da je Donald Trump počinio brojna krivična djela za koja je i osuđen

Dodik, koji se nalazi na američkoj crnoj listi, nada se da će Trump bez obzira na presudu pobijediti na izborima te u tom slučaju "Srbi bi pokušali da restartuju odnose sa SAD".

Sjetio se i da se u Bosni i Hercegovini vodi suđenje protiv njega zbog krivičnog djela te je kazao da je pristao da u njemu učestvuje samo kako bi pokazao da je to besmisleno. Koliko je besmisleno pokazat će presuda i kazna za počinjeno djelo koju bi trebao na kraju odrediti Sud Bosne i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (23)

/ Povezano

/ Najnovije