Dodik se razljutio zbog odluka Ustavnog suda BiH: Oni su kreatori neke nove BiH

14
Radiosarajevo.ba
Dodik se razljutio zbog odluka Ustavnog suda BiH: Oni su kreatori neke nove BiH
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predsjednik manjeg bh. entiteta RS Milorad Dodik se razljutio nakon što je Ustavni sud BiH donio niz odluka o pitanju dražavne imovine na teritoriji entiteta RS. 

Dodik tvrdi da jučerašnje zasjedanje (30. i 31. maja) Ustavnog suda pokazuje "svu propast BiH" te da je Ustavni sud, kako je uvjeren, već odavno političko, a ne pravno, tijelo. 

"Donošenje odluka kojima se ukida sve i svašta, govori o tome da su oni izgubili kompas i nisu u funkciji odbrane dejtonske BiH, odnosno ustavne BiH. Oni su kreatori neke nove BiH i ta BiH je samo u interesu jednog naroda, i oni će, očigledno, tu bitku izgubiti", izjavio je Dodik. 

Vozači oprez: Zatvoreno jedno naplatno mjesto na autoputu, saobraćaj je preusmjeren

Vozači oprez: Zatvoreno jedno naplatno mjesto na autoputu, saobraćaj je preusmjeren

Dodik je podsjetio da je manji bh. entitet ranije iznio svoj stav te će se u skladu s nim i ponašati, zaboravljajući da se entitet koji je samo jedan dio države može se ponašati samo u skladu sa zakonima i Ustavom države. Stava je da Ustavni sud BiH štićeći imovinu i sprječavajući pokušaje pojedinaca da se na istoj obogate, krše vlastita pravila ponovo okrivljujući za sve strance u Ustavnom sudu.

"Činjenica da su prihvatili da rade i da krše vlastita pravila, u kome samo domaće sudije mogu da budu članovi, predsjednici i potpredsjednici Suda, jučer je doživjela svoj kolaps i činjenicom da je njemački državljanin potpredsjednik Ustavnog suda. Kada tome dodate da je njemački državljanin i lažni visoki predstavnim, onda to govori o tome na koji način i šta ovdje Njemačka planira da radi. Mislim da su se zapetljali i da njihove odluke više nemaju snagu koju su imale. Svaka odluka koja ne može da bude sprovodiva nema smisla. Ovo što su oni uradili je potpuno nesprovodivo i treba da se na taj način posmatra. To je klasičan dokaz rušenja Dejtonskog sporazuma", rekao je Dodik. 

Oglasile se Majke Srebrenice: 'Mijenjati mogu imena gradova, ali istinu sakriti ne mogu'

Oglasile se Majke Srebrenice: 'Mijenjati mogu imena gradova, ali istinu sakriti ne mogu'

Milorad Dodik je umislio te pokušava skandaloznim izjavama uvjeriti i ostale da se ovim odlukama ruši Dejtonski sporazum i entitet RS.

" Amerikanci pričaju iz usta Murphyija, njihovog ambasadora, kako nijedan njihov državljanin nije rekao da treba uništiti RS, a svaki dan to čine. Misle da su ljudi naivni i da ne vide šta se tu radi. Iza ovih odluka Ustavnog suda očigledno stoji volonterizam Murphyja i drugih ambasadora, njemačkog i britanskog, u BiH. Ovim odlukama gotovo se paralizuje BiH, ona se skida s mape evropskog puta", podvukao je Dodik.

Na kraju se prisjetio evropskog puta Bosne i Hercegovine te pored toga što priča o otcjepljenju RS ne zaboravlja naglasiti da ipak radi na evropskom putu države Bosne i Hercegovine. Poručio je da su ove odluke "antievropske odluke i nisu u skladu sa naporima RS-a da se ide evropskim putem".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije