Rasprava u Parlamentu: U paranoju se sve uklapa

Radiosarajevo.ba
Rasprava u Parlamentu: U paranoju se sve uklapa

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Milorad Živković kazao je tokom rasprave u Predstavničkom domu PSBiH da je danas "jedinstvena prilika da budu doneseni zaključci po kojima će biti poredane stvari u zemlji onako kako su poslagane u svim zemljama u Evropi".

Živković je ponudio set zaključaka kojima je, između ostalog, zatražena i odgovornost proširenog Kolegija kao i sekretara domova za prikazivanje Parlamenta u negativnom kontekstu

„Također, zaključcima tražim da bude zadužen Sekretarijat PSBiH da podnese krivičnu prijavu protiv dežurnog tužioca koji je 6. juna kazao da nema kaznene odgovornosti u trenutku kada je očigledno na sceni bila talačka kriza. Ako ste raspoloženi da mijenjamo stvari onda ima smisla da radimo dalje“, kazao je Živković. 

Od Vijeća ministara BiH je zatraženo da u kratkom roku dostavi prijedlog zakona o JMBG, državnoj imovini, provođenju odluke "Sejdić- Finci" itd. 

Dešavanja od 6. juna, kazao je danas na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH poslanik (HDZBiH) Mato Franjičević, jesu sigurnosni problem koji je u potpunosti bio u funkciji politikantskih pristupa zbilji BiH onakvoj kakva ona jeste. Smatra da je JMBG je poslužio kao povod, ali da su problemi dublji

„Jedan od naočitijih je taj da mi nemamo BiH jasno definiranu iznutra već imamo BiH koja nije rezultat unutrašnjeg dogovora. Posljedica svega je ovo što imamo danas. Uvijek se igra neka utakmica namudrivanja, hoće li neko provući zakon koji je u interesu jednih, a na štetu drugih“, rekao je on.


Mišljenja je da žurno treba pronaći odgovor na pitanje kakvu BiH želimo te izdvojio nekoliko stvari koje su ga, kako je rekao, zaintrigirale u podnesenim izvještajima o sigurnosnoj situaciji. „MUP KS je odbio da ukloni automobile koji su zapriječili izlaz iz garaža, ali je rečeno da će podnijeti prekršajne prijave protiv počinitelja. Druga stvar odnosi se na nereagiranje Tužiteljstva BiH, a zbog njihove ocjene da ne nalaze razlog za postupanje jer nema elemenata kaznenog djela.“

Poslanik (HDZBiH) Niko Lozančić kazao je da mu je žao što o ovome nije razgovarano odmah po završetku protesta. „Već godinama traje kampanja protiv Parlamenta BiH i priprema se teren za rušenje institucija pred očima svih naših ministarstava, agencija itd. Nastojao sam čitav svoj mandat raditi maksimalno odgovorno prema onima koji su me birali, kao i za sve građane BiH. Oni koji vode kampanju uspjeli su: mene je sramota reći da sam poslanik u ovoj Skupštini jer se mi kao pitamo i kao donosimo zakone, nama kao podnose izvještaje, ali nama niko ne odgovara.“

Dodao je da su svi poslanici isti u ovoj sali i da imaju iste mandate i odgovornosti. „I dok god ne prihvatimo činjenicu da smo odlučivanje prepustili svima izvan Parlamenta nećemo moći naprijed. Lideri dogovaraju ključna pitanja i odlučuju o svim bitnim stvarima, Ministarstvo sigurnosti BiH nema nikakve nadležnosti itd.“

Previše se troši vrijeme na teške riječi i na pokušaje fakturisanja nekih odgovornosti nekim strankama i pojedincima - kazao je danas tokom diskusije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH poslanik (SDPBiH) Saša Magazinović. Pozvao je na razumnu raspravu koja će rezultirati konkretnim zaključcima. 

 

„Davno mi je jedan prijatelj rekao da se u paranoju sve uklapa. I to se u ovom slučaju pokazalo kao tačno“, zaključio je Magazinović.

Današnja rasprava o sigurnosnoj situaciji, rekao je poslanik (SDPBiH) Anto Domazet, pokazuje da je fokus poslanika na političkom pitanju koje je izazvalo i zastoj u radu i vanrednu situaciju. „Međutim, mi se moramo zapitati šta je velika stvar koja će se desiti u političkom životu BiH? Očigledno je da građani traže politički pluralizam, da o bitnim stvarima ne odlučuju lideri ili stranke već i oni sami. To je nešto na što ćemo se morati navići“, istakao je.

Smatra da poslanici moraju imati u vidu da će živjeti i raditi paralelno s civilnim aktivizmom.

„Ovo nije prolazno, ovo će se nastaviti i mi moramo kreirati pravila po kojima se takav građanski aktivizam može provoditi jer je, naravno, neprihvatljivo da se ljudima onemoguići kretanje kao tog 6. juna. Treba postaviti jasna pravila u okviru kojih će građani izražavati svoje stavove u duhu demokratije“, pojasnio je Domazet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak