Puštene julske naknade neratnim invalidima i civilnim žrtvama rata: Novi zakon u proceduri

3
Radiosarajevo.ba
Puštene julske naknade neratnim invalidima i civilnim žrtvama rata: Novi zakon u proceduri
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Adnan Delić

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u petak, 2. augusta, je unijelo naloge za isplatu naknada neratnim invalidima i civilnim žrtvama rata u ukupnom iznosu nešto više od 24 miliona konvertibilnih maraka. Ova sredstva bit će isplaćena za oko 48 hiljada neratnih invalida i 9,5 hiljada civilnih žrtava rata, a odnose se na naknade za protekli mjesec juli.

Uplate na račune korisnika će, prema ranijem dogovoru između ovog ministarstva i Ministarstva finansija, biti izvršene tokom sljedeće sedmice. U parlamentarnoj proceduri trenutno se nalazi Zakon o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške osobama sa invaliditetom, koji čeka još čitanje na Domu naroda. Ovo čitanje se očekuje nakon kolektivnog godišnjeg odmora parlamentaraca u septembru mjesecu ove godine.

Ovaj zakon, prvi lex specialis za osobe sa invaliditetom, pripremljen je i usaglašen s predstavnicima Vijeća osoba sa invaliditetom koje čine udruženja osoba sa različitim vrstama invaliditeta, te
relevantnim domaćim i međunarodnim akterima.

Ćorić pred Široki: 'Mi smo Željo, igramo na Grbavici i idemo na pobjedu'

Ćorić pred Široki: 'Mi smo Željo, igramo na Grbavici i idemo na pobjedu'

Ovaj Zakon, po prvi put, osigurava trajnu podršku osobama sa invaliditetom što će obezbijediti da njihova materijalna podrška bude neupitna doživotno, dok se jedinstvenim načelima predviđenim u Zakonu obavezuju i ostali resori da usklade svoje propise s ovim Zakonom i omoguće osobama sa invaliditetom izjednačenje mogućnosti i u oblastima zdravstva, obrazovanja, pristupačnosti, kulture, sporta i svih drugih oblasti koje utječu na svakodnevni kvalitet života.

Zakon po prvi put predviđa definisanje osobe sa invaliditetom bez korištenja sintagme 'neratni invalid'. Također, zakon donosi jasno definisanje pojma invaliditeta, što će olakšati primjenu zakona na terenu, te predviđa niz drugih izmjena, uključujući reviziju invaliditeta.

Ministarstvo koristi ovu priliku da istakne da se revizija invaliditeta ne provodi s ciljem dodatne traumatizacije osoba sa invaliditetom, već kao neophodan alat provjere. Obzirom da od 2007. godine nikada nije urađena revizija, ista će se sada provoditi pažljivo i neće dodatno retraumatizirati osobe kod kojih je invaliditet trajan. Provjere se rade isključivo radi sprječavanja zloupotreba sistema, što bi trebalo biti poznato i razumljivo svima.

Ministarstvo naglašava da državne službe i institucije moraju voditi računa o budžetu i javnim sredstvima koja koriste, te povremeno provoditi revizije kako bi se osiguralo da je sve u skladu sa propisima. Stoga, nema razloga za brigu kod onih koji doista ostvaruju pravo prema svom stanju i potrebama, dok će eventualne zloupotrebe sistema morati biti zaustavljene, stoji u saopćenju resornog ministarstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije