Vlašić: Otvoren spomenik "General Mehmed Alagić", pogledajte kako izgleda iz zraka

15
Radiosarajevo.ba
Vlašić: Otvoren spomenik "General Mehmed Alagić", pogledajte kako izgleda iz zraka
Foto: Travnik.ba / Otvoren spomenik "General Mehmed Alagić"

Manifestacija "Dani pobjede, dani ponosa" održana je sa velikim uspjehom ove godine, nastavljajući tradiciju koja je započela prošle godine na lokalitetu Galica.

Centralni događaj manifestacije bio je svečano otvaranje spomenika "General Mehmed Alagić – Ljiljan Ljuta greda" visine 16,5 metara, što ga čini najvećim spomenikom te vrste u Bosni i Hercegovini. Ovaj impresivni događaj održan je na Ljutoj gredi, uz prisustvo brojnih posjetitelja i zvaničnika.

"Priča o rahmetli komandantu, generalu Mehmedu Alagiću, dio je velike priče o pobjedama i ponosu koji se vežu za plato Vlašića. Zaokružili smo tu spomeničku konstrukciju na platou Vlašića. Tu su spomenik na Meokrnju, spomenik na Galici, jarbol na Paljeniku i ovaj monumentalni spomenik na Ljutoj gredi, posvećen našoj historijskoj ličnosti koja zaslužuje svako poštovanje, prvom i jedinom komandantu 7. korpusa Armije RBiH, koji volimo zvati Ljuti korpus, a koji je ostavio neizbrisiv trag", kazao je Kenan Dautović, načelnik Općine Travnik.

Đoković osvojio jedini veliki trofej koji mu je nedostajao u karijeri: Iz Pariza nosi zlatnu medalju

Đoković osvojio jedini veliki trofej koji mu je nedostajao u karijeri: Iz Pariza nosi zlatnu medalju

Manifestacija je organizirana u čast jedne od najvećih vojnih pobjeda Armije Republike Bosne i Hercegovine – oslobođenja planine Vlašić, što je simbolizirano podizanjem zastave Republike Bosne i Hercegovine na najvišem vrhu planine Vlašić – Paljeniku. Ovogodišnji program obuhvatio je niz kulturnih i društvenih događaja koji su okupili zajednicu u duhu ponosa i poštovanja prema herojskim djelima i junacima.

Svečano otvaranje spomenika predstavljalo je vrhunac manifestacije, simbolizirajući trajni spomen na hrabrost i predanost Generala Mehmeda Alagića, čije ime će zauvijek biti povezano s Ljutom gredom i njegovim značajem u istoriji Bosne i Hercegovine.

Ljiljan Ljuta greda: Na Vlašiću se otvara spomenik "General Mehmed Alagić"

Ljiljan Ljuta greda: Na Vlašiću se otvara spomenik "General Mehmed Alagić"

Mehmed Alagić jedan je od najvećih heroja odbrane Bosne i Hercegovine. Tokom agresije na BiH bio je komandant 3, a potom i 7. korpusa Armije RBiH, a nakon rata je penzionisan i postao prvi poslijeratni načelnik Sanskog Mosta. Umro je 7. marta 2003. u 56. godini.

Pogledajte kako iz zraka izgleda spomenik "General Mehmed Alagić" na Ljutoj Gredi:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije