Bez kvasca i čekanja da narastu: Recept za kiflice mekane kao duša
Najbrže rješenje za prvi ili posljednji obrok u danu je pecivo – slano ili slatko, sve u zavisnosti od ličnih afiniteta domaćice i članova njene porodice.
Ako ste ljubitelji kiflica, a mrsko vam je da čekate da tijesto uskisne, napravite kiflice sa praškom za pecivo – biće jednako ukusne i vazdušaste kao da sadrže aktivirani kvasac.
Ovo je univerzalni recept za tijesto koje u skladu sa vašim željama možete da filujete sirom, nadjevom za picu, ajvarom, džemom, kremom…
Pacijent preminuo nakon pada s drugog sprata Kantonalne bolnice Zenica
Sastojci:
- 2 čaše jogurta (mjera je čaša od 2oo mililitara)
- 1 čaša ulja
- 1 jaje
- 3 kesice praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica sirćeta
- 7 čaša brašna tip 400
- susam, kim, so za posipanje (po želji)
Priprema:
U veliku činiju sipajte brašno, so, šećer i prašak za pecivo, pa promiješajte da se sve sjedini. Potom dodajte jogurt, ulje, sirće i bjelance, pa umijesite tijesto, piše Krstarica.
Na pobrašnjenu površinu prebacite loptu od tijesta, podijelite je na 4 dijela, pa svaki dio razvaljajte oklagijom i presijecite na 8 trouglova. Po želji, kiflice možete da filujete sirom, džemom ili nadjevom za picu, ili da ih ostavite da budu prazne.
Zarolajte kiflice, spustite ih u podmazan plen, premažite umućenim žumancetom, pospite kimom, susamom ili krupnom solju, pa pecite u zagrijanoj rerni na 180 C oko 20 minuta.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.