Predloženi modeli zakona koji štite 'uzbunjivače'

Radiosarajevo.ba
Predloženi modeli zakona koji štite 'uzbunjivače'

Jučer su u Sarajevu, na okruglom stolu u organizaciji Centra za odgovornu demokratiju Luna - Inicijativa za zaštitu uzbunjivača u BiH i Demokratska inicijativa za Evropu, predstavljeni modeli državnog zakona za o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju, tj. uzbunjivačima.

Bojan Bajić, vođa tima organizatora skupa Centra za odgovornu demokratiju Luna i ujedno koordinator Inicijative za zaštitu uzbunjivača u BiH, istakao je slijedeće: „Zaštita uzbunjivača, kako ih popularno nazivamo, veoma je posebna tema u cijeloj priči borbe protiv korupcije, posebno u komplikovanom državnom uređenju kakav je naš. Ovaj skup je dokaz da, iako postoji visoka stopa korupcije, evidentno siromaštva koji se širi našom zemljom dijelom i zbog korupcije i ostalih nepravilnosti te unatoč sveprisutnom strahu kod svih slojeva društva da se ništa ne može promijeniti, ipak postoje pojedinci koji su smogli snage otvoreno progovoriti o zloupotrebama.

Jučerašnji događaj realizovan je u saradnji s Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u BiH te Federalnim ministarstvom pravde, a među gostima su bili predstavnici agencija iz Srbije.

Stoga smo dužni, u duhu demokratskog društva kakvom težimo, da ove hrabre ljude adekvatno zaštitimo od odmazde koja u pravilu nakon takvog čina uslijedi.“

Sead Lisak, direktor Agencije za prevenciju korupcije, izrazio je zadovoljstvo što je pitanje zaštite uposlenih koji prijavljuju korupciju pokrenuto i u Bosni i Hercegovini. „Uloga zviždača je namijenjena hrabrim ljudima“, rekao je Lisak i dodao da je APIK na raspolaganju u svim fazama kroz koje će zakon u budućnosti proći, od nacrta modela do implementacije zakona u praksi.

Spriječiti odmazdu

Povjerenik Rodoljub Šabić iz Srbije je u svom izlaganju objasnio potrebu koja je nastala za zaštitom uzbunjivača u toj zemlji, te probleme i nedoumice s kojima su se susretali u procesu u kojem su pravni stručnjaci i Agencija za borbu protiv korupcije stvarali predstavljeni model zakona u Srbiji, pojašnjavajući načine na koje su te probleme riješili u svom modelu. Direktorica Agencije za borbu protiv korupcije iz Srbije Tatjana Babić je podvukla da se radi o komplikovanoj pravnoj materiji i da svrha ovog Zakona nije stvoriti idealno društvo u kojem se odmazda prema uposlenicima koji su prijavili korupciju u svojim radnim sredinama neće nikada više dogoditi, ali će svakako doprinijeti stvaranju zdravijeg društva i otvoriti mogućnost da se neodgovorni poslodavci sankcioniraju.

Tokom trosatne diskusije, kako je saopćeno iz Demokratske inicijative za Evropu, uspoređeni su modeli zakona, saslušane primjedbe učesnika i, komparacijom iskustava i modela, zaključeno je koje su intervencije nužne u postojećim nacrtima zakona.

Nermin Nikšić, koji je uvodnim govorom pozdravio goste okruglog stola, je posebno naglasio slijedeće: „Javnost ima pravo na epiloge sudskih priča u slučajevima procesuiranja korupcije. Mogao bih sada iznijeti niz primjera koji pokazuju neophodnost da se ovakav zakon donese u najkraćem roku i time ojača cjelokupna borba korupcije“ i dodao da je interesantno da se oni koji se protive ovakvim zakonskim rješenjima obično argumentuju takav stav time da se zakoni ionako ne sprovode.

Opšti zaključak skupa je da cijelo društvo duguje osobama koje su smogle hrabrosti da prijave korupciju i da se stvorila povoljna klima, ali i politička volja, da se ovakav zakon bez odlaganja treba staviti u parlamentarnu proceduru. Time će se spriječiti viktimizacija takvih osoba i poslati univerzalna poruka i javnosti, kao i osobama na pozicijama moći, da konačan obračun sa korupcijom nije pitanje nove izborne godine, nego sati i minuta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak