Pročitajte detaljnu prognozu za naredne dane: Prvo kiša, a onda novi talas paklenih temperatura

1
Radiosarajevo.ba
Pročitajte detaljnu prognozu za naredne dane: Prvo kiša, a onda novi talas paklenih temperatura
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Šetnja u Sarajevu

Nakon današnjeg vrelog dana, u naredna dva dana brzopotezna hladna fronta donosi kratkotrajno promjenu vremena. Lokalno padavine i blaži pad temperatura koji će se ponajviše osjetiti za vikend. Promjena vremena nije izražena, tako da se već tokom naredne sedmice vraćaju vrućine.

Navode ovo danas, 1. augusta, na Facebook stranici BH Meteo.

Također su dali detaljnu prognozu za naredna tri dana, a mi je objavljujemo u cijelosti:

Advokati u BiH stupili u štrajk: "Neka vide sad šta će sad sa odbranom i pritvorima"

Advokati u BiH stupili u štrajk: "Neka vide sad šta će sad sa odbranom i pritvorima"

"PETAK (2. august) - Vruć i sparan dan, obzirom na porast procenta vlage u vazduhu. To sugeriše na postepen priliv vlažnije vazdušne mase sa zapada i promjene vremena. U prvom dijelu dana sunčano, dok se poslijepodne i naveče razvojem oblačnosti lokalno očekuju predfrontalne nestabilnosti, odnosno lokalni pljuskovi sa grmljavinom.
U večernjim satima i u noći na subotu prodorom hladne fronte sa sjevera, kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom zahvatiće najprije sjeverni dio zemlje. U sklopu padavina prolazno pojačan sjeverac uz zahlađenje.

SUBOTA (3. august) - Promjenjivo oblačno i nestabilno vrijeme uz lokalno kišu i pljuskove sa grmljavinom, ponegdje i uz nevrijeme sa ledom i većom količinom kiše za kratko vrijeme. S obzirom na lokalnost padavina, a i činjenicu da se radi o oslabljenom tipu hladne fronte, biće i onih krajeva zemlje bez kapi kiše - uz neravnomjernu količinu padavina tipičnu za ovaj dio godine. O količinama padavina ćemo detaljnije u narednim prognozama ali ono što je poznato da će biti dosta neujednačeno.

Nakon današnjeg vrelog dana, u naredna dva dana brzopotezna hladna fronta donosi kratkotrajno promjenu vremena. Lokalno...

Posted by BHMETEO.ba on Thursday, August 1, 2024

NEDELJA (4. august) - Razvedravanje sa sjevera uz pretežno sunčano i ugodno toplo vrijeme. Samo još rijetko uz mogucnost za kakav lokalni pljusak sa grmljavinom, ali opšta slika vremena sunčano i stabilnije vrijeme.
Tokom naredne sedmice postepen povratak vrućina."

Istovremeno, Federalni hidrometeorološki zavod objavio je srednjoročnu prognozu za narednih 15 dana, do 16. augusta, a ona glasi:

"Uz dotok tople zračne mase s juga te vlagom bogate sa sjeverozapada, narednih dana atmosfera će biti nestabilna iznad Bosne i Hercegovine. Danas vruće i sunčano, a već u petak i posebno subotu više oblaka i povremene padavine. Stabilno vrijeme vraća se od nedjelje i zadržaće se do sredine augusta. Natprosječno visoke temperature očekuju se tokom cijelog prognoznog perioda.

Do 10. augusta očekivane minimalne temperature zraka u Bosni kretaće se od 15 do 20, u Hercegovini od 20 do 25 °C i maksimalnim širom zemlje od 31 do 36 °C, a na krajnjem jugu i sjeveru do 39 °C. Od 11. augusta jutarnje temperature zraka u Bosni očekuju se od 16 do 21 u Hercegovini od 19 do 24, danju u Bosni između 27 i 32 °C na jugu i sjeveru do 39 °C."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije