I danas na snazi meteorološko upozorenje: Objavljena prognoza do nedjelje, evo kad će biti kiše

2
Radiosarajevo.ba
I danas na snazi meteorološko upozorenje: Objavljena prognoza do nedjelje, evo kad će biti kiše
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Pljusak u Sarajevu

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Na snazi je i dalje narandžasti meteoalarm, a upozorenje glasi:

"Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budiste spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom.
Budite spremni na visoke temperature koje će dovesti do zdravstvenih rizika među ugroženim osobama, na primjer starije i vrlo mlade osobe. Poslušajte i djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa."

Temperature zraka u 8 sati: Sokolac 11 stepeni, Bugojno 15, Ivan Sedlo i Zvornik 16, Bjelašnica, Sanski Most i Sarajevo 17, Banja Luka, Bihać, Doboj i Zenica 18, Livno i Tuzla 19, Bijeljina i Trebinje 21, Gradačac 24, Mostar i Neum 25 stepeni. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 943 milibara, za 1 milibar je viši od normalnog i sporo raste.

Nazire se kraj borbe sa divljim deponijama na zaštićenim područjima: Vlada FBiH osigurala sredstva

Nazire se kraj borbe sa divljim deponijama na zaštićenim područjima: Vlada FBiH osigurala sredstva

Bioprognoza: Prije podne će biti malo ugodnije, stoga je preporučljivo planirane aktivnosti provoditi u ovom periodu. U poslijepodnevnim satima, usljed dodatnog porasta temperatura i sparnog vremena, hronični bolesnici i meteoropate bi trebali izbjegavati duži boravak na otvorenom, te se ne izlagati suncu i jačim fizičkim naporima. Moguće su meteopatske reakcije poput glavobolje, nervoze, malaksalosti, izraženije u drugom dijelu dana. Preporučuje se laganija odjeća.

Danas u našoj zemlji sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne zapadni i jugozapadni, a ostatku zemlje istočni i sjeveroistočni. Najviša dnevna od 32 do 38, na jugu do 40 stepeni. U Sarajevu sunčano i vruće. Najviša dnevna oko 35 stepeni.

Petak: U Bosni prije podne umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a poslije podne sunčano uz umjerenu oblačnost. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne ponegdje na sjeveru i sjeverozapadu Bosne su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina, a tokom noći u većem dijelu Bosne. Vjetar slab do umjeren u sjevenim područjima Bosne sjeverni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 27, a dnevna od 28 do 34, na jugu do 38 stepeni.

Poznati meteorolog otkrio: Oboreni rekordi u julu, u Sarajevu zabilježeno čak šest tropskih noći

Poznati meteorolog otkrio: Oboreni rekordi u julu, u Sarajevu zabilježeno čak šest tropskih noći

Subota: U Bosni jutro pretežno oblačno vrijeme uz postupno smanjenje oblačnosti tokom dana. Lokalni pljuskovi sa grmljavinom se očekuju u jutarnjim satima i dio prijepodneva. U Hercegovini sunčano uz umjeren razvoj oblačnosti poslije podne, što može uvjetovati slab lokalni pljusak. Vjetar slab veći dio dana sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 22, na jugu do 26, a dnevna od 25 do 31, na jugu do 35 stepeni.

Nedjelja: Sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab u Hercegovini jugozapadni, a u Bosni sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 22, na jugu do 26, a dnevna od 27 do 33, na jugu do 37 stepeni, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije