U Neumu pojačana kontrola pomorske plovidbe

1
Radiosarajevo.ba
U Neumu pojačana kontrola pomorske plovidbe
Foto: Neum.online / Neum

U petak, 2. augusta, u Neumu je direktorica Federalne uprave za inspekcijske poslove Ivana Prvulović obišla federalne inspektore za sigurnost pomorske i riječne plovidbe koji po ovlaštenju direktorice obavljaju inspekcijski nadzor pomorske plovidbe u Neumskom akvatoriju.

"Čvrsto smo opredjeljeni intenzivirati aktivnosti kako bismo pozitivno djelovali na povećanje stepena poštivanja propisa i unapređenje stanja u svim oblastima naše nadležnosti, ravnomjerno na cijelom području Federacije Bosne i Hercegovine.

U tom smislu, učinjeni su dodatni napori da se reorganizacijom posla i ljudskih resursa kroz preraspodjelu radnog vremena osigura značajno prisustvo federalnih inspektora u Neumu u ljetnom periodu. Cijenili smo da je sigurnost kupača i učesnika u pomorskom saobraćaju posebno ugrožena u vrijeme turističke sezone i to je jedan od ključnih razloga zbog kojih smo organizovali vršenje pojačanog inspekcijskog nadzora pomorske plovidbe. Kontrole naših inspektora se provode u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj i pomorskoj plovidbi", izjavila je direktorica Prvulović.

Otac zlatne hrvatske olimpijke oslobođen svih optužbi

Otac zlatne hrvatske olimpijke oslobođen svih optužbi

"Težište nadzora je prije svega na kontroli posjedovanja uvjerenja za upravljanje čamcima i vodenim skuterima, te kontroli utvrđivanja osposobljenosti za plovidbu čamcima, brodicama i drugim plovilima. Sva plovila na plovnom putu moraju ispunjavati sve zakonom propisane uvjete za plovidbu – biti osposobljena za plovidbu, registrirana kod nadležne kapetanije i periodično pregledana sukladno zakonu, a osobe koje upravljaju čamcima, brodicama i vodenim skuterima moraju imati uvjerenja o položenom ispitu za upravljanje plovilima", izjavio je glavni federalni saobraćajni inspektor Tomislav Mikulić.

"Nakon četiri dana našeg prisustva, već je evidentirano smanjenje broja prekršaja, što se direktno manifestuje na povećanje sigurnosti kupača i učesnika u pomorskom saobraćaju", izjavio je federalni inspektor Amer Zilić.

Osim Federalnog saobraćajnog inspektorata, intenzivne nadzore u Neumu su u toku jula provodili i federalni tržišni, turističko-ugostiteljski inspektori, s fokusom na kontrolu primjene Zakona o turističkoj djelatnosti, Zakona o fiskalnim sistemima i Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja provođenje inspekcijskih nadzora u svim oblastima nadležnosti i na cijelom području Federacije Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije