Postavljen tenk kod Druge gimnazije u Sarajevu: Nastavljena gradnja spomenika specijalcima "Bosna"

48
Radiosarajevo.ba

U Sarajevu napreduje gradnja spomenika bosanskim specijalcima Odreda "Bosna" u parku kod Druge gimnazije.

Tenk, koji će biti centralno mjesto na spomen-obilježju bosanskim specijalcima odreda "Bosna" u Sarajevu, u ponedjeljak, 16. septembra, postavljen je u parku.

Radovi na izgradnji spomen-obilježja su počeli krajem jula i još traju.

Norveška izdala potjernicu za muškarcem koji je prodao kobne pejdžere Hezbolahu

Iz Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo oranije su se oglasili po pitanju postavljanja spomenika bosanskim specijalcima Odreda "Bosna" u parku kod Druge gimnazije.

Naglašavaju da će spomenik biti postavljen u sredini parka, a ne u dvorište škole. Kako su objasnili, na čelu spomenika predviđen je zid s uklesanim imenima, prezimenima, imenima majki i očeva 81 poginulog specijalca. U sredini je planirano postavljanje uništenog tenk neprijateljske vojske, kao simbola smrtne opasnosti.

„Ispred i na uništenom tenku bit će bronzane figure bosanskih specijalaca u prirodnoj veličini, kao simbol mladih, hrabrih ljudi, branilaca Sarajeva i domovine koji su se suprotstavili neprijateljskoj vojsci, uništili najopasnije oružje i prvi put u historiji Sarajeva spriječili njihov ulazak u grad“, naveli su ranije iz ovog ministarstva.

Ministar Osmanović: "Bosanski inat bit će iskazan kroz spomenik s tenkom i našim braniteljima"

Kako dodaju, ovaj spomenik čuvat će sjećanje na Specijalnu jedinicu „Bosna“, te nositi više poruka.

Među ostalim, poruku trajne zahvalnosti poginulima - "Oni su bili najbolji a mi, preživjeli bosanski specijalci o tome svjedočimo"; poruku mladim - „Oni koji ne bježe imaj u šansu da se odbrane“ te poruku mira - “Dobro došli u miru. Ako nas napadnete – uništit ćemo vas“.

Investitor projekta, kao što je poznato od ranije, je Grad Sarajevo. Kako je navedeno, planirano je da izgradnja Spomenika bosanskim specijalcima bude realizovana do kraja ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (48)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak