Refik Lendo odgovorio HDZ-u: Spomenik Alagiću ostaje. Zna se ko je osuđen za UZP

13
Radiosarajevo.ba
Refik Lendo odgovorio HDZ-u: Spomenik Alagiću ostaje. Zna se ko je osuđen za UZP
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Refik Lendo

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo smatra da je saopćenje HDZ-ovih delegata u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH, kojim pokušavaju problematizirati postavljanje spomenika generalu Mehmedu Alagiću, vrlo loš pokušaj da se neistinama i historijskim revizionizmom izjednači odgovornost za ratne zločine počinjene tokom agresije na BiH.

"General Mehmed Alagić svojim je ličnim primjerom, vojničkim znanjem i uz poštivanje svih pravila i običaja ratovanja, predvodio časnu borbu Armije Republike Bosne i Hercegovine u odbrani države od agresije i udruženog zločinačkog poduhvata. Spomenik na Vlašiću ostaje kao trajno svjedočenje o njegovoj herojskoj i časnoj historijskoj ulozi", saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika FBiH Refika Lende.

U saopćenju se navodi da, "za razliku od generala Alagića, zbog odgovornosti za počinjene ratne zločine pred Haškim tribunalom presuđeno je cjelokupno političko i vojno rukovodstvo tzv. Herceg-Bosne, među kojima je i Dario Kordić, ratni zločinac kojem je aktuelno rukovodstvo HDZ-a BiH priređivalo svečani doček po izlasku iz zatvora".

Sukob zbog parkinga u Dalmaciji: Otac i sin brutalno pretukli čovjeka koristeći šipku i šrafciger

Sukob zbog parkinga u Dalmaciji: Otac i sin brutalno pretukli čovjeka koristeći šipku i šrafciger

"Ako im je već stalo do poštivanja žrtava, HDZ-ovi delegati su imali priliku to poštovanje pokazati osudom Kordićevih zločina, onih koji su mu priređivali doček i onih koji su branili njegovu skandaloznu izjavu da bi sve ponovio."

"Na kriminaliziranje Armije Republike BiH i njenih časnih pripadnika zarad pokušaja stvaranja balansa između svih strana u odgovornosti za ratne zločine nikada nećemo pristati. Nije bilo balansa u zločinima pa ga nema ni u odgovornosti, što jasno pokazuju i presude najrelevantnijih međunarodnih sudova", ističe Lendo.

Vlašić: Otvoren spomenik "General Mehmed Alagić", pogledajte kako izgleda iz zraka

Vlašić: Otvoren spomenik "General Mehmed Alagić", pogledajte kako izgleda iz zraka

Dodaje da lažnim optuživanjem generala Alagića i slavljenjem ratnih zločinaca HDZ-ovi delegati pokazuju da ne poštuju presude Haškog tribunala, a uvredama na račun člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i da ne poštuju Ustav naše zemlje, po kojem je Komšić izabran na tu poziciju.

"Pozivam HDZ-ove delegate da se, umjesto historijskim revizionizmom, počnu baviti stvarnim procesom pomirenja, a mogu početi jasnim distanciranjem od politika koju je Haški tribunal označio kao 'udruženi zločinački poduhvat'", navodi Lendo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije