Počele prijave za Hadž

1
Radiosarajevo.ba
Počele prijave za Hadž

Proces prijavljivanja za putovanje na hadž 2025. godine, u organizaciji Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, počeo je danas u 8.00 sati.

Kako je objasnio rukovodilac Ureda Dževad Hadžić, zainteresiranim je dostupan aplikacijski formular putem linka.

"Ured za hadž i umru je proteklo vrijeme proveo razvijajući aplikaciju putem koje će se zainteresirani prijavljivati za hadž. Želimo osavremeniti komunikaciju, i ljudski faktor svesti na što manji procenat, i u tu svrhu smo izradili aplikaciju, koju smo danas pustili u funkciju", kazao je on.

Mesut zapanjuje svojim izgledom: Pogledajte kako je nekadašnji svjetski prvak izgradio tijelo

Ističe da se aplikacija pokazala kao vrlo dobra.

"Sistem nije padao, ikao je bio veliki pritisak na aplikaciju. Od 8.00 sati, kada smo pustili aplikaciju, do 13.00 sati, prijavilo se ukupno 1832 ljudi. Veliki broj u malom vremenu i sistem je to dobro podnio", izjavio je Hadžić.

Poznato vrijeme povratka prve grupe hadžija u Sarajevo

Svaki aplikant u prijavi odabire muftijstvo i medžlis iz kog dolazi, a u slučaju da živi van Bosne i Hercegovine u polju Muftijstvo bira „Dijaspora“, a u polju medžlis odabire državu u kojoj boravi. Po završetku spomenutih radnji, pritiskom na "Snimi podatke" finalizira se proces apliciranja.

Sistem apliciranja registruje datum i vrijeme popunjavanja prijave. Za svakog aplikanta sistem automatski generiše jedinstveni broj putem kojeg se može pratiti svaka aplikacija pojedinačno. Prijave traju do 20. septemba 2024. godine u 16.00 sati.

"Vrijeme od 20. septembra, do kraja septembra provest ćemo u tome da određujemo kvotu svakom muftijstvu i svakoj državi u dijaspori na osnovu procenta njihovih prijava. Nakon toga ćemo uputiti prijedlog Rijasetu sa brojem hadžija iz svakog muftijstva i medžlisa, a onda će Rijaset donijeti konačnu odluku. U drugoj fazi će medžlisi pozivati one koji su upisani na spisak za hadž da predaju dokumentaciju, a u trećoj fazi će biti uplate i ostale pripreme", naveo je on. Poručio je da je sve isplanirano po mjesecima, te da dosadašnje pripreme protiču u najboljem redu. Očekivani polazak na hadž je u periodu od 28. maja do 2. juna 2025. godine, a očekivani povratak u periodu od 15. do 21. juna 2025. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak