Obilježena 79. godišnjica napada atomskom bombom na Nagasaki: Izrael nije pozvan, mnogi se bunili

2
Radiosarajevo.ba
Obilježena 79. godišnjica napada atomskom bombom na Nagasaki: Izrael nije pozvan, mnogi se bunili

Nagasaki je danas obilježio 79. godišnjicu američkog napada atomskom bombom na taj grad, a na ceremoniju nije bio pozvan Izrael zbog ofanzive na Palestinu i Pojas Gaze, navodi AFP. 

U 11:02 po lokalnom vremenu, u trenutku kad je američki borbeni avion B-29 1945. godine bacio bombu na Nagasaki, grad je započeo obilježavanje minutom šutnje. 

Gradonačelnik Nagasakija je u izjavi naglasio da Japan mora zauzeti ozbiljan stav za svijet bez nuklearnog naoružanja.

Saobraćajna nesreća kod Sarajeva: Automobil završio na krovu

"Vlada Japana, jedine zemlje napadnute atomskom bombom u ratu, mora zauzeti ozbiljan stav za svijet bez nuklearnog naoružanja. Kao korak prema tome pozivamo japansku vladu da potpiše i ratificira Ugovor o neširenju nuklearnog naoružanja što je prije moguće", rekao je gradonačelnik Nagasakija Shiro Suzuki na ceremoniji, prenose njegove riječi japanske dnevne novine Mainichi

Nagasaki je odlučio uskratiti poziv Izraelu na komemoraciju, uprkos pritisku članica G7. Gradonačelnik je rekao kako je ta odluka donesena radi sigurnosti i mira tokom događaja te naglasio da ona nije "politički motivirana"

Izraelski ambasador nije dobrodošao u Japan: Gilad Cohen nije na listi pozvanih u Nagasaki

Američki ambasador u Japanu Rahm Emanuel i britanska ambasadorica Julia Longbottom zbog toga su odlučili bojkotovati ceremoniju. 

The Guardian navodi kako je Emanuel odlučio bojkotovati ceremoniju "zbog politiziranosti događaja" te dodaje da će umjesto toga učestvovati na ceremoniji u budističkom hramu u Tokiju na kojem se odaje počast žrtvama napada na Nagasaki. 

Longbottom je rekla da uskraćivanje poziva Izraelu "stvara nesretno i zavaravajuće izjednačavanje s Bjelorusijom i Rusijom", još dvije države koje nisu pozvane na komemoraciju, ni u Nagasakiju ni ranije u Hirošimi, koja je ipak pozvala Izrael, navodi BBC. 

Vlada u Tokiju nije htjela komentirati odluku Nagasakija o nepozivanju Izraela. Diplomatski predstavnici Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, SAD-a i EU-a u pismu vlastima tog grada sredinom jula poručili su da će "biti veoma teško da na visokom nivou učestvuju na događaju ako na njemu neće biti prisutan Izrael."

Hirošima je u utorak obilježila 79 godina od napada atomskom bombom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak