Snimak silovanja u izraelskom zatvoru zgrozio svijet: Oglasila se i Amerika

14
AA
Snimak silovanja u izraelskom zatvoru zgrozio svijet: Oglasila se i Amerika
Foto: Prtscr / X.com / Snimak koji je zgrozio javnost

Sjedinjene Američke Države su u srijedu saopćile da mora postojati nulta tolerancija na seksualno zlostavljanje ili silovanje bilo kojeg zatvorenika nakon što se na novom snimku vidi kako izraelski vojnici siluju palestinskog zatvorenika u ozloglašenom pritvorskom centru Sde Teiman u pustinji Negev.

"Trebala bi postojati nulta tolerancija za seksualno zlostavljanje, silovanje bilo kojeg pritvorenika. Tačka. To je fundamentalno uvjerenje SAD-a i ako postoje zatvorenici koji su bili zlostavljani, ako su zatvorenici seksualno napadnuti ili silovani, izraelska vlada, IDF, moraju u potpunosti istražiti te radnje i svako ko je odgovoran mora biti kažnjen u potpunosti u skladu sa zakonom", rekao je portparol State Departmenta Matthew Miller novinarima.

Miller je rekao da su video i izvještaji o seksualnom zlostavljanju u ozloglašenom izraelskom pritvorskom centru užasni, dodajući da treba poštovati ljudska prava zatvorenika.

Saobraćajna nesreća na magistralnom putu u BiH: Dvije osobe povrijeđene

Saobraćajna nesreća na magistralnom putu u BiH: Dvije osobe povrijeđene

"Prikladno je da je IDF u ovom slučaju, najavio istragu, uhapsio jedan broj ljudi za koje se tvrdi da su bili umiješani, a o ishodu te istrage neću govoriti, ali bi trebalo brzo da se nastavi", dodao je on.

Na pitanje o reakcijama krajnje desnih izraelskih političara koji su protestovali protiv hapšenja vojnika koji su navodno silovali palestinske zatvorenike te da neki poslanici pokušavaju da opravdaju silovanja, Miller je rekao: "Nema opravdanja za silovanje bilo koga, kao što sam rekao, mora postojati nulta tolerancija za seksualno zlostavljanje pritvorenika."

"Naš princip, princip za koji vjerujemo da treba da se odnosi na Izrael, je princip koji treba da se primjenjuje bilo gdje u svijetu, a to je da vladavina prava treba da važi. Vidjeli smo izjave načelnika štaba IDF-a da su ove istrage važne, da će se nastaviti i to je sasvim primjereno", dodao je on.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre ocijenila je izvještaje o seksualnom zlostavljanju duboko zabrinjavajućim.

"Bili smo jasni i dosljedni s Izraelom da se prema svim zatvorenicima mora odnositi ljudski i dostojanstveno u skladu s međunarodnim pravom, mora poštovati ljudska prava zatvorenika i mora osigurati odgovornost za bilo kakve zloupotrebe ili kršenja", rekla je ona, dodajući da SAD podržava izraelsku vojnu istragu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije