Izraelski ambasador nije dobrodošao u Japan: Gilad Cohen nije na listi pozvanih u Nagasaki

4
FENA
Izraelski ambasador nije dobrodošao u Japan: Gilad Cohen nije na listi pozvanih u Nagasaki
Foto: PIxabay / Spomenik u Nagasakiju

Gradonačelnik Nagasakija izjavio je da će ostati pri odluci o isključenju izraelskog ambasadora s dešavanja u petak povodom obilježavanja atomskog bombardiranja grada, iako su visoki diplomati Sjedinjenih Država i drugih zemalja članica Grupe sedam saopćili da će ih prezir držati podalje.

Njihova odsutnost mogla bi posramiti japanskog premijera Fumia Kishidu, koji bi trebao prisustvovati godišnjem događaju, koji obično privlači manje pažnje od onog održanog u Hiroshimi tri dana ranije povodom prve upotrebe nuklearnog oružja u istoriji.

"Nije da nismo uputili pozivnicu izraelskom ambasadoru iz političkih razloga, nego želimo glatko provesti ceremoniju u mirnoj i svečanoj atmosferi", kazao je gradonačelnik Nagasakija Shiro Suzuki.

Slučaj 'Zoran Galić': Nezavisni odbor 1. augusta uputio prijedlog Vijeću ministara BiH za smjenu

Slučaj 'Zoran Galić': Nezavisni odbor 1. augusta uputio prijedlog Vijeću ministara BiH za smjenu

"Nije bilo promjena u toj prosudbi", dodao je on, ali nije pružio pojedinosti.

Isključenje stavlja Izrael na popis nepozvanih zemalja koji uključuje Rusiju i Bjelorusiju, iako je njegov ambasador Gilad Cohen prisustvovao ovogodišnjoj ceremoniji u Hiroshimi.

Turska podnijela službeni zahtjev za pridruživanje južnoafričkoj tužbi za genocid protiv Izraela

Turska podnijela službeni zahtjev za pridruživanje južnoafričkoj tužbi za genocid protiv Izraela

Prezir gradonačelnika Nagasakija dolazi u vrijeme dok se Izrael nastavlja boriti protiv Hamasovih snaga u Gazi, sukobu koji je veliki dio gusto naseljenog pojasa teritorije pretvorio u ruševine i ubio više od 39.600 Palestinaca, sudeći po brojkama ministarstva zdravstva Gaze.

"Ruska invazija na Ukrajinu i samoodbrana Izraela nisu moralno jednake" izjavio je američki ambasador Rahm Emanuel u komentaru koji je dostavila ambasada u Tokiju.

"Nažalost, zbog odluke gradonačelnika, poruka te ceremonije i spomenika bit će poremećena i skrenuta od pažnje javnosti", navodi on.

Glavni portparol japanske vlade Yoshimasa Hayashi odbio je komentirati kada je bio upitan o tome na redovnom brifingu za novinare u četvrtak.

Izraelska ambasada u Tokiju nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Prošlog su mjeseca Emanuel i drugi ambasadori G7, uključujući ambasadore Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke i Italije, skupa s predstavnikom Evropske unije, poslali pismo Suzukiju, izražavajući zabrinutost zbog isključenja Izraela.

Grupa velikih svjetskih ekonomija pozvala je na suzdržanost i deeskalaciju na Bliskom istoku u jeku pojačanih napetosti, ali ostaje predana podršci Izraelu.

Osam decenija nakon što je atomsko bombardiranje ubrzalo kapitulaciju Japana kako bi se okončao Drugi svjetski rat, godišnjice u Nagasakiju i Hiroshimi, Kishidinom rodnom gradu, još izazivaju snažne osjećaje u Japanu, prenosi Reuters.

Iako je tačan broj žrtava nepoznat, procjenjuje se da su atomske bombe koje su bacile SAD ubile više od 200.000 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije