Novi smrtni slučaj u BiH: Osamnaestogodišnjak iz Zenice preminuo od morbila

8
Radiosarajevo.ba
Novi smrtni slučaj u BiH: Osamnaestogodišnjak iz Zenice preminuo od morbila

Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) prijavljen je prvi smrtni slučaj od morbila sa područja Zeničko-dobojskog kantona, potvrdio je dr. Alisa Kozica, načelnik Službe za epidemiologiju i higijenu INZ-a.

"Radi se o muškoj osobi, rođenoj 2006. godine iz Zenice, hospitaliziranoj u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ)", rekao je dr. Kozica.

U periodu od 1. januara do danas, 19. jula ove godine, ukupan broj oboljelih od morbilla je 1.218 slučajeva, prema pristiglim prijavama o zaraznim bolestima na području ZDK. Najviše je prijavljenih u Zenici - 487, Kaknju - 443, te Visokom - 185. Danas je u ovom kantonu, nadležno Ministarstvo proglasilo epidemiju.

Strašni ovjekovječio: Koncert na kojem je Sarajevo 1991. godine tražilo mir

"I dalje se nastavlja eksponencijalni rast zaražavanja od morbilla, što znači da jedno oboljelo dijete može da zarazi četrdesetero (40) druge djece. Za isti period vakcinalni obuhvat ciljane dobne skupine MRP vakcinom na području ZDK iznosi 37 posto, dok obuhvat drugih dobnih skupina (dopunske imunizacije) iznosi 46 posto. Da bi spriječili epidemiju potrebno je u svakom naselju nastojati da se vakciniše najmanje 95 posto djece koja nisu vakcinisana", ističe dr. Kozica.

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica ponovno su upozorili roditelje da je imunizacija jedina epidemiološka mjera za sprječavanje oboljenja, te razvijanje komplikacija, uključujući smrt od zarazne bolesti.

"Treba koristiti primjere dobre prakse roditelja iz drugih gradova Zeničko-dobojskog kantona koji su postigli visok obuhvat imunizacije i na taj način stekli veliki kolektivni imunitet, te stoga imaju i manji broj oboljelih", poručuju iz INZ.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak