Proglašena epidemija morbila u ZDK: Oglasila se i ministrica zdravstva

5
Fena
Proglašena epidemija morbila u ZDK: Oglasila se i ministrica zdravstva
Foto: Fena / Aida Salčinović

"Ministarstvo zdravstva Zeničko-dobojskog kantona danas će zvanično proglasiti epidemiju morbila za područje Zeničko-dobojskog kantona, za što su dobili i neophodnu saglasnost Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine" najavila je u izjavi za Fenu ministrica zdravstva ZDK Aida Salčinović.

Epidemija morbila će, dodala je, biti proglašena odmah nakon završetka današnje sjednice Vlade ZDK, na kojoj će biti prezentovan Izvještaj o epidemiološkoj situaciji na području tog kantona, a odluka će već danas biti objavljena i u Službenim novinama ZDK-a.

Javna ustanova Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, podsjetila je, zahtjev za proglašenje epidemije Federalnom zavodu za javno zdravstvo uputila je 24. aprila ove godine, a na osnovu podataka koje su prikupili.

Ranili muškarca u Sarajevu: Poznat identitet osoba koje su uhapšene u Neumu

Ranili muškarca u Sarajevu: Poznat identitet osoba koje su uhapšene u Neumu

"Pregled pokazatelja epidemiološke situacije na ZDK-u pokazuje da je u periodu od 1. janura do 4. juna potvrđen ukupan broj od 379 oboljelih od morbila, a do 5. jula 913 te do 18. jula 1.209 oboljelih od morbila. Institut je 4. jula proslijedio ovom ministarstvu stručno mišljenje Zavoda za javno zdravstvo FBiH, od 28. juna, o opravdanosti proglašenja epidemije morbila na području ZDK-a. Ministarstvu zdravstva ZDK-a 12. jula dostavljeno je saglasnost Federalnog ministarstva zdravstva za proglašenje epidemije na području ZDK-a.

Imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju, Ministarstvo zdravstva je s predstavnicima INZ-a usaglasilo protivepidemijske mjere te zauzet zajednički stav da je u narednom periodu neophodno i dalje aktivno pratititi epidemiološku situaciju sa aspekta morbila, kao i da je neophodno poduzeti aktivnosti u pravcu proglašenja epidemije morbila na području ZDK" kazala je ministrica Salčinović.

Potvrđeno: U Sarajevu od morbila preminuo 17-godišnjak

Potvrđeno: U Sarajevu od morbila preminuo 17-godišnjak

Na području tog kantona, dodala je, nije bilo smrtnih slučajeva od morbila, ali je jedno dijete iz Zavidovića, prije mjesec dana, na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu preminulo usljed posljedica od bolesti „velikog kašlja“ (pertusis), kojeg je u tom kantonu registrirano u 186 slučajeva (117 Zenica, Visoko 40...).

Najteža situacija po pitanju morbila je u Zenici 427, Kaknju 424 i Visokom 175, dok je trenutni reprodukcijski broj 33.

"Problem tako velikog porasta broja oboljelih od morbila, u suštini, je vakcinacija djece, koja je jedini izlaz iz ove epidemije. Potrebno je da, nakon vakcinacije djece, kolektivni imunitet bude 95 posto, a što nam je cilj da postignemo do početka naredne školske godine. Došlo je do blagog pada, a reproduktivni broj je 33, što znači da se od jedne oboljele osobe može zaraziti 33 osobe" kazala je Salčinović.

Dr. Dragan Stevanović upozorava: Morbili su tu oko nas, a ni poliomielitis nije daleko

Dr. Dragan Stevanović upozorava: Morbili su tu oko nas, a ni poliomielitis nije daleko

Kantonalna bolnica Zenica, kazao je direktor te ustanove Tarik Zulović, poduzela je još ranije sve neophodne korake na osiguranju uslova za liječenje pacijenata zaraženih morbilama, kojih na odjelu trenutno imaju sedam.

"Troje djece bilo je s težom kliničkom slikom, ali su sada svi bolje. Unazad nekoliko mjeseci, na našem infektivnom odjelu imamo povećan broj pacijenata oboljelih od morbila. Unazad šest-sedam mjeseci pregledano je oko 1.200, a na liječenju je zadržano oko 100 pacijenata" kazao je Zulović.

KBZ, dodaje, radi na tome da uvedu neke dodatne benefite za svoje radnike uključene uključene u liječenje ovih pacijenata, kako bi ih stimulisali da izdrže i lakše prevaziđu rad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije