Potvrđeno: U Sarajevu od morbila preminuo 17-godišnjak

5
Radiosarajevo.ba
Potvrđeno: U Sarajevu od morbila preminuo 17-godišnjak
Foto: INZ / Važne preporuke i informacije u vezi sa širenjem infekcije morbila

Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine potvrdila je prvi smrtni slučaj od zarazne bolesti morbila.

"Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine prijavljen je prvi smrtni slučaj od zarazne bolesti morbili muške osobe rođene 2006. godine iz Sarajeva koja nije bila vakcinisana protiv morbila.

Podsjećamo, od decembra prošle godine u Federaciji BiH registrira se obolijevanje od morbila u epidemijskom obliku.

Za ljepše Sarajevo: Počelo čišćenje korita rijeke Miljacke

Za ljepše Sarajevo: Počelo čišćenje korita rijeke Miljacke

Ukupno, od 52. sedmice 2023. do 28. sedmice 2024. godine, prijavljen je 6491 slučaj morbila. Tokom ovog razdoblja u FBiH je prijavljeno 476 hospitaliziranih slučajeva morbila.

Velika većina oboljelih nije bila vakcinisana protiv morbila. Vakcina za djecu ima dovoljno.

Ponovo apeliramo na roditelje da je imunizacija najbolja mjera za sprječavanje obolijevanja te razvoja komplikacija i umiranja od zaraznih bolesti.

Imunizacijski program u Federaciji Bosne i Hercegovine je siguran, kvalitetan, visokoučinkovit i besplatan. Saradnja roditelja u razumijevanju i prihvatanju imunizacije su prioritet u postizanju i održanju visokih obuhvata imunizacijom te sprječavanju obolijevanja i širenja infekcije, naveli su iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije