Nermin Porić će se izjasniti o krivici: Optužen za zločine u Bosanskoj Krupi

3
Radiosarajevo.ba
Nermin Porić će se izjasniti o krivici: Optužen za zločine u Bosanskoj Krupi

U Sudu Bosne i Hercegovine ove sedmice zakazano je ročište za izjašnjenje o krivici Nermina Porića, optuženog za zločin protiv ratnih zarobljenika na području Bosanske Krupe 1995. godine, osam mjeseci nakon potvrđivanja optužnice.

Iz Državnog suda su potvrdili da je optuženi Nermin Porić zaprimio poziv za ročište te dostavio potpisanu dostavnicu o uručenju poziva. Dodali su da se sva komunikacija odvija putem međunarodne pravne pomoći te da je ročište za izjašnjenje o krivnji zakazano za srijedu, 7. augusta.

Ranije je iz Tužilaštva BiH navedeno da je Porić stalno nastanjen u Austriji i da će se poduzeti aktivnosti za njegovo izručenje i suđenje u BiH.

Novi detalji akcije 'Incitat': Privremeno obustavljene transakcije u bankama u iznosu od 610.000 KM

Prema optužnici koja je potvrđena početkom godine, Porić je optužen da je, u svojstvu komandira voda Vojne policije 511. slavne brdske brigade Armije BiH, u ljeto 1995. godine pucao u neke pripadnike Vojske RS koji su prethodno bili zarobljeni u rejonu Kobiljnjaka, Ćojluka i Osmača.

Neki zarobljenici su, prema optužnici, ubijeni neposredno nakon zarobljavanja, dok su drugi držani u vojnom pritvoru 511. slavne brdske brigade u mjestu Pištaline, gdje su bili tučeni. Također se navodi i da su zarobljenici izvedeni i ubijeni na tri lokacije na području Bosanske Krupe – Perna-Padež, Perna-VEK (vojna ekonomija) i ispred vojnog pritvora.

Sud BiH: Uslovna kazna za vrijeđanje stradale djece

Poriću se na teret stavlja i da je znao ili mogao znati da se njemu podređeni pripadnici spremaju počiniti ubistva, a nije poduzeo nužne i razumne mjere da ih spriječi, niti je nakon ubistava pokrenuo postupak ispitivanja odgovornosti i kažnjavanja podređenih pripadnika koji su u njima učestvovali, navodi Detektor

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak