Raspisivanje potjernice zbog ratnih zločina: Dvojac osuđen na ukupno 36 godina

3
Radiosarajevo.ba
Raspisivanje potjernice zbog ratnih zločina: Dvojac osuđen na ukupno 36 godina
Foto: BIRN / Dragan Despot

Sud Bosne i Hercegovine izdao je naredbu za raspisivanje međunarodne potjerenice za Boškom Unčaninom i Draganom Despotom, koji su nepravosnažno osuđeni na po 18 godina zatvora za učešće u ubistvima najmanje 74 civila u Velagićima kod Ključa 1. juna 1992. godine.

Unčanin i Despot se nisu pojavili na izricanju prvostepene presude, kojom su osuđeni s Marinkom Miljevićem na ukupno 54 godine zatvora za zločin kod Ključa, te je tokom objave Sudsko vijeće navelo da je obojici određen pritvor.

'Lica Dragan Despot i Boško Unčanin nisu pronađena na adresi stanovanja, te je Sud BiH izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice', odgovorili su iz Suda BiH.

Parlament BiH odlučio da razmatra Prijedlog zakona o budžetu: Srđan Amidžić objasnio zašto je hitno

Parlament BiH odlučio da razmatra Prijedlog zakona o budžetu: Srđan Amidžić objasnio zašto je hitno

Miljević, koji se nalazi na izdržavanju kazne za drugo djelo, prisustvovao je izricanju presude, javio je BIRN

Njih trojica u osuđeni za zločin protiv čovječnosti, odnosno da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, učestvovali u progonu civilnog bašnjačkog stanovništva na području Ključa.

Kako se navodi u presudi, na koju je dozvoljena žalba, muškarci iz Vojića, Hasića, Nezića, Hadžića i drugih zaselaka Velagića pozvani su da 1. juna dođu na punkt, gdje su zadržani, i potom zatvoreni u staru školu.

U večernjim satima su pozvani da izađu i poredani su uz zid, dok su osuđeni s drugim vojnicima stali u polukrug i otvorili vatru, pritom usmrtivši najmanje 74 civila. Tijela su prevezena u masovnu grobnicu 'Lanište dva', koja je ekshumirana 1996. godine.

Skupa s njima trojicom za isti zločin su optuženi Ilija Krčmar, Svetislav Račić, Željko Bajić, Nikola Ćuk (rođen 1967. godine) i Nikola Ćuk (rođen 1966. godine), ali je njihov predmet preuzelo srbijansko pravosuđe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije