Podignuta optužnica protiv policajca iz Crne Gore za ratni zločin počinjen u Hadžićima

1
Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica protiv policajca iz Crne Gore za ratni zločin počinjen u Hadžićima
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Dženaza žrtvama zločina u Hadžićima

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore je Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, predalo optužnicu protiv okrivljenog Z.G. zbog krivičnog djela zločin protiv čovječnosti.

Kako saznaje portal RTCG, u pitanju je službenik policije Zoran Gašović.

"Iz dokaza prikupljenih u istrazi, koja je prethodila podizanju optužnice, utvrđeno je da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni, kao pripadnik civilne policije bosanskih Srba, za vrijeme nemeđunarodnog oružanog sukoba između vojske RS i Armije Republike Bosne i Hercegovine, u periodu od početka maja do sredine decembra 1992.godine, na području Bosne i Hercegovine, Sarajevo, Hadžići, kršeći pravila međunarodnog prava, u okviru šireg i sistematskog napada uperenog protiv civilnog stanovništva, učestvovao u vršenju ubistava i vršio porobljavanja, prinudna preseljavanja, mučenja, proganjanja na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, protivpravna zatvaranja lica i druge slične nehumane postupke, kojima su im prouzrokovane teške patnje i ozbiljno ugrožavano zdravlje", navodi se u saopštenju SDT-a.

Saobraćajna nesreća u Vogošći, povrijeđen motociklista

Saobraćajna nesreća u Vogošći, povrijeđen motociklista

U optužnici je predloženo da se okrivljenom produži pritvor.

Gašović je uhapšen krajem prošle godine, a bio je policajac u nišićkoj policijskoj stanici.

Hadžići su jedna od sarajevskih općina koja je tokom rata bila pod kontrolom takozvane vojske RS. Mnogi njeni stanovnici su protjerani, ubijeni ili nestali. Pronađene su i dvije masovne grobnice, za koje se pretpostavlja kako kriju tijela građana ovog naselja. Tužiteljstvo Kantona Sarajevo je u decembru 2022. podiglo optužnicu protiv Gorana Fifića i Mirjane Milidrag, koje terete za ratni zločin počinjen polovinom juna 1992. na području Hadžića.

Zbog zločina počinjenih u Hadžićima Sud BiH je 2009. osudio Radu Veselinovića na sedam i pol godina zatvora. Sud je prihvatio sporazum o priznanju krivnje, s obzirom na to da je Veselinović priznao zločine. Zločini u Hadžićima tokom 1992. spominju se i u haškim presudama zločincima i bivšim čelnicima RS-a, predsjedniku Radovanu Karadžiću i predsjedniku Skupštine Momčilu Krajišniku. Karadžić je osuđen na kaznu doživotnog zatvora, a Krajišnik na 20 godina.

Za zločine u Hadžićima je 2004, na osam godina, osuđen i Ratko Gašović. Zvanično nisu potvrđeni navodi pojedinih medija kako je upravo on otac Zorana koji je uhapšen u Crnoj Gori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije