Za zločin u Velagićima kod Ključa ukupno 54 godine zatvora

1
BIRN - Detektor.ba
Za zločin u Velagićima kod Ključa ukupno 54 godine zatvora
Foto: Birn / Boško Unčanin

Sud Bosne i Hercegovine je prvostepenom presudom osudio Boška Unčanina, Marinka Miljevića i Dragana Despota na ukupno 54 godine zatvora za učešće u ubistvima najmanje 74 civila u Velagićima kod Ključa 1. juna 1992.

Unčanin, Miljević i Despot su osuđeni na po 18 godina zatvora, a proglašeni su krivim za zločin protiv čovječnosti, odnosno da su kao pripadnici Vojske RS učestvovali u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva na području Ključa.

Unčanin i Despot se nisu pojavili na izricanju presude, a Sud je donio rješenje kojim im se određuje pritvor.

Uhapšene medicinske sestre iz zatvorske bolnice: Robijašu unijele telefon, evo šta su za to dobile

Uhapšene medicinske sestre iz zatvorske bolnice: Robijašu unijele telefon, evo šta su za to dobile

Miljević, koji se nalazi na izdržavanju kazne za drugo djelo, prisustvovao je današnjem ročištu.

"Vijeće je nesumnjivo zaključilo da je od kraja maja 1992. do kraja godine postojao širok i sistematičan napad isključivo protiv bošnjačkog stanovništva… Na pouzdan i nesumnjiv način je utvrdilo da su Unčanin, Miljević i Despot, postupajući s diskriminatorskom namjerom, počinili progon", kazala je predsjedavajuća Sudskog vijeća Minka Kreho.

Kako se navodi u presudi, muškarci iz Vojića, Hasića, Nezića, Hadžića i drugih zaselaka Velagića pozvani su da 1. juna dođu na punkt, gdje su zadržani, i potom zatvoreni u staru školu.

U večernjim satima su pozvani da izađu i poredani su uz zid, dok su optuženi sa drugim vojnicima stali u polukrug i otvorili vatru, pri tom usmrtivši najmanje 74 civila. Tijela su prevezena u masovnu grobnicu "Lanište dva", koja je ekshumirana 1996. godine.

Kreho je navela da ove događaje niko nije osporavao, ali da je Odbrana osporavala dokaze o prisustvu optuženih i njihovo učešće u ubistvima.

"Brojni svjedoci osporavali su tvrdnje Odbrane", rekla je predsjedavajuća Vijeća ukazujući i na neke materijalne dokaze.

Vijeće je, kako je navela Kreho, prilikom odmjeravanja kazne našlo prvenstveno otežavajuće okolnosti kod optuženih.

"Uniformisani i naoružani – bez ikakve empatije prema golorukim civilima", kazala je sudija.

Dodala je da nije bilo olakšavajućih okolnosti koji bi uticali na smanjenje kazne.

Vijeće je djelimično usvojilo zahtjev oštećenog svjedoka "A" i naložilo trojici optuženih da mu solidarno isplate 20.000 KM za nanošenje duševne boli zbog gubitka oca i dva brata. Ostali oštećeni upućeni su na parnični postupak.

Vijeće je odredilo pritvor Unčaninu i Despotu, koji su se branili sa slobode, a ukinulo im je mjere zabrane putovanja. Izricanju presude nisu prisustvovali ni branioci.

Suđenje Unčaninu, Miljeviću i Despotu je počelo u septembru 2022. godine.

Na ovu presudu je dozvoljena žalba Apelacionom vijeću Suda BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije