Vrhovni sud: Potvrđena kazna Jovi Galiću za ratne zločine u Ključu

0
BIRN - Detektor.ba
Vrhovni sud: Potvrđena kazna Jovi Galiću za ratne zločine u Ključu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sud BiH / Ilustracija

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine odbio je žalbu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, kao i branioca Jove Galića, te potvrdio prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Bihaću kojom je proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osuđen na dvije i po godine zatvora.

U prvostepenoj presudi se navodi da je Galić za vrijeme oružanog sukoba između Vojske Republike Srpske (VRS) i jedinica Armije Bosne i Hercegovine, kao rezervni milicajac Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ključ zajedno sa pripadnicima vojske i Ministarstva unutrašjnih poslova (MUP-a) Srpske Republike BiH nečovječno postupao prema uhapšenim i civilima privedenim iz lokalnih sela sa područja općine Ključ, prenosi BIRN.

Galić je, prema presudi, civile ukrao i zlostavljao te im oduzimao novac i lične stvari koje su imali kod sebe.

Black Tie 2 | Tužilaštvo BiH tvrdi da je organizirana kriminalna grupa imala namjeru preuzeti državu

Black Tie 2 | Tužilaštvo BiH tvrdi da je organizirana kriminalna grupa imala namjeru preuzeti državu

Galić je presudom proglašen krivim za nečovječno postupanje prema civilima Mirsadu Derviševiću, Latifu Salihoviću i Senadu Medanoviću koje je 1992. godine, nakon što su sprovedeni u prostorije osnovne škole „Nikola Mačkić“, a Medanović do SJB Ključ, tukao po cijelom tijelu nogama, rukama i palicom dok oštećeni ne bi izgubili svijest, pa je unatoč tome iste nastavio fizički zlostavljati.

Kantonalni sud u Bihaću je Galiću izrekao kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci, oštećene uputio na parnicu, te ga obvezao da snosi troškove postupka.

Kantonalna tužiteljica je podnijela žalbu zbog odluke o krivično-pravnoj sankciji, kojom je tražila izricanje strožije kazne zatvora, dok je branilac optuženog Galića kako je saopšteno, “žalbu podnio iz zakonom predviđenih razloga”.

Vrhovni sud Federacije BiH je obje žalbe odbio i potvrdio prvostepenu odluku Suda u augustu prošle godine, ali je javnost obavještena u januaru 2022. godine.

Prvostepena presuda Kantonalnog suda u Bihaću postala je pravosnažna i na nju nije dozvoljena žalba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije