Dodik se požalio da mu je vruće na ročištu, stigao odgovor iz Suda BiH

33
FENA
Dodik se požalio da mu je vruće na ročištu, stigao odgovor iz Suda BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Klimatizacija je problem sa kojim se Sud Bosne i Hercegovine suočava već duže vrijeme, saopćeno je iz Suda BiH povodom informacija koje su nakon ročišta u predmetu Milorad Dodik i drugi plasirane u javnosti. 

Naime, u medijima su plasirane informacije da klima ne radi u sudnici u kojoj je bilo navedeno ročište 17. jula, te da je pojedinima to "uticalo na koncentraciju".

"Već duže vrijeme Sud Bosne i Hercegovine ima probleme sa hlađenjem najveće sudnice (6) u Sudu. Svi dosadašnji napori da se isti riješi ostali su bez uspjeha. Uz teške uslove rada u sudnici, suočavamo se i sa osudom javnosti i negativnim medijskim istupima sudionika u postupcima koji se vode u sudnici 6 uz tvrdnje da se tendenciozno isključuje hlađenje u navedenoj sudnici za određene postupke", navode iz Suda BiH.

Vijeće ministara BiH potvrdilo: BiH i Srbija zajedno idu u modernizaciju pruge

Vijeće ministara BiH potvrdilo: BiH i Srbija zajedno idu u modernizaciju pruge

Adresa za žalbe na neuslovnost rada u Sudu, ne samo sudija već i osoblja Suda, kako se dodaje u saopćenju, jeste Služba za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine (SZZPI BiH) jer njihov Odjel za podršku pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine obavlja poslove održavanja objekata i infrastrukture za potrebe pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine.

Nadležni u Sudu BiH su obavještavali Službu za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine u više navrata u vezi s klimatizacijom u prostorijama Suda BiH. Sistem ne funkcioniše već neko vrijeme što je još više izraženo tokom visokih temperatura u BiH.

Dodik nakon ročišta u Sudu BiH (ponovo) vrijeđao Majke Srebrenice: 'Oni su politička organizacija'

Dodik nakon ročišta u Sudu BiH (ponovo) vrijeđao Majke Srebrenice: 'Oni su politička organizacija'

"Ponavljamo – sudije i ostalo osoblje radi u ovakvim uslovima već dvije sedmice i adresa za žalbe na 'neuslovnost u sudnici' je u svakom slučaju Služba za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine. Sud se i pismenim putem obratio Službi u cilju hitnog rješenja ovog problema na način kako to nalažu propisi u toj oblasti ili zamjena postojećih instalacija ili tehničke izmjene u cilju omogućavanja normalne radne temperature u sudnici", saopćeno je iz Suda Bosne i Hercegovine. 

Podsjetimo, u Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu, u srijedu, 17. jula, održano je novo ročište u predmetu koji se vodi protiv predsjednika RS Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića.

Dodik i njegova svita obratili su se nakon ročišta, a samoproglašeni vožd iz Laktaša žalio se kako u Sudu BiH ne radi klima te da su "dovedeni u potpuno nehumane uvjete da sjede u zatvorenom, blindiranom prostoru".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (33)

/ Povezano

/ Najnovije