Najnovija informacija: CIK BiH izrekao visoke kazne za tri stranke

0
Radiosarajevo.ba
Najnovija informacija: CIK BiH izrekao visoke kazne za tri stranke

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) saopćila je u utorak, 20. augusta, nove kazne za političke stranke.

SNSD je kažnjen s 12.000, DEMOS s 10.000, a SDS s 8.000 KM, odlučeno je na 55. hitnoj sjednici koja je podržana danas u Sarajevu.

Ove stranke su, kako je objašnjeno, kažnjene jer su ponovile prekršaj, a i ranije su se oglušile na donesene odredbe da uklone sporne objave zbog kojih su ranije kažnjavane.

Nova pravila za putovanje u EU od novembra: Evo šta će se promijeniti

Kada je riječ o DEMOS stranci, prijavu protiv njih dostavili su iz Centra civilnih inicijativa (CCI), a koje se odnose na objave na Facebooku.

"U svojoj prijavi iz CCI-a su naveli da je DEMOS na Facebooku vodio preuranjenu izbornu kampanju, objavivši tekst ‘obećano-ispunjeno’. Spomenuli su dvije osobe koje su to objavile – Viktor Čubrilović i Svetlana Ignjić

Uvidom u njihove izjave koje su objavljene na stranici DEMOS-a, utvrđeno je da je riječ o predizbornim porukama i preuranjenoj izbornoj kampanji te je prijedlog službe da se navedena stranka kazni.

S obzirom na to da ova stranka nije reagovala ni na ranije sankcije pa tako nije skinula ranije dvije objave koje se odnose na preuranjenu kampanju, služba je proziva odgovornom o tom pitanju i zbog toga se kažnjava sa 10.000 KM, a istovremeno se nalaže DEMOS-u da narednog dana po pravosnažnosti odluke skine ove predmetne objave", saopćeno je iz CIK-a BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak