Je li došao kraj izbornim prevarama: CIK BiH kupuje videonadzor!

1
Radiosarajevo.ba
Je li došao kraj izbornim prevarama: CIK BiH kupuje videonadzor!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / CIK-u uručena uručena testna izborna oprema

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine pokrenula je proceduru nabavke videonadzora s ugradnjom na biračkim mjestima, saznaje portal Radiosarajevo.ba.

Prema obavještenju o javnoj nabavci, CIK BiH želi izvršiti nabavku video opreme, odnosno opreme za videonadzor u ukupnoj vrijednosti 25.640 BAM.

"Mjesto isporuke i ugradnja – je na biračkim mjestima, za koja će se lokacaje naknadno odrediti i dostaviti odabranom  ponuđaču", navode iz CIK-a Bosne i Hercegovine.

'Zaštitimo žene, ćevapi su na sigurnom': Nova kampanja "Harija" odjeknula Bosnom i Hercegovinom

'Zaštitimo žene, ćevapi su na sigurnom': Nova kampanja "Harija" odjeknula Bosnom i Hercegovinom

Rok za prijem ponuda je 23. august ove godine u 14 sati.

Ovaj događaj je nesumnjivo značajan za demokratske procese u našoj zemlji. Kako su mediji objavili ranije ove godine, Centralna izborna komisija BiH planira na oko 10 posto biračkih mjesta na ovogodišnjim Lokalnim izborima u našoj zemlji provesti pilot projekte uz upotrebu novih izbornih tehnologija, a što propisuju izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić tada je kazala da su zahvaljujući donatorima, prvenstveno Evropskoj uniji, USAID-u i OSCE-u obezbijeđeni optički skeneri i tehnologije za biometrijsku autentifikaciju i identifikaciju birača, te transmisiju izbornih rezultata.

"Pod lupom": Zabilježene ukupno 273 izborne nepravilnosti, evo koje stranke krše pravila

"Pod lupom": Zabilježene ukupno 273 izborne nepravilnosti, evo koje stranke krše pravila

Što se tiče videonadzora koji bi na ovogodišnjim lokalnim izborima bio postavljen na određeni broj biračkih, ali i mjesta na kojima se vrši brojanje glasova, Hadžiabdić je početkom maja 2024. otkrila "da za videonadzor nisu pronađeni donatori i i CIK je dodatna sredstva za to tražio od Ministarstva finansija i trezora BiH".

"Ukoliko CIK dobije dodatni novac, videonadzor će biti postavljen na onim biračkim mjestima na kojima će biti provedeni pilot projekti", navedeno je tada.

Očito je da su sredstva za videonadzor sada pronađena, te je CIK BiH krenuo i u ovaj proces. Hadžiabdić je je ranije kazala da bi svakako koristilo ako bi se uz pomoć videonadzora otkrile manipulacije s glasačkim listićima. No, ocijenila je da bi svrsishodnije bi bilo videonadzor koristiti pri brojanju listića.

"Imalo bi smisla da se kamera stavi na sto i da se svaki glas pročita pred kamerom, to bi puno više značilo nego snimanje birača", ocijenila je Hadžiabdić.

Kako god, ovaj značajan proces je očito počeo, i to je dobra vijest za sve koji žele vjerovati u pozitivne promjene u našoj zemlji.

Šta kaže Zakon?

Šest mjeseci pred održavanje Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo je u martu 2024. više od stotinu izmjena Izbornog zakona kojima, između ostalog, sprečava trgovinu mjestima u biračkim odborima, kandidaturu osuđenim ratnim zločincima, osigurava ravnopravnost spolova i veću transparentnost o imovini i finansiranju kampanja.

U objavljenim izmjenama Zakona dodana je nova odredba kojom se definišu izborne tehnologije kao skup informaciono-komunikacionih programa, uređaja, metoda i postupaka, kao i tehničke opreme koja se koristi u izbornom procesu.

"Opremu za elektronsko prebrojavanje glasačkih listića, opremu za elektronsku identifikaciju birača, opremu za videonadzor i snimanje nadzornih videosnimaka na biračkim mjestima i centrima za brojanje, ali neće uključivati opremu za elektronsko glasanje", navedeno je u Zakonu, pisao je BIRN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije